Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film despre tradițiile și obiceiurile lăsate moștenire de sași.



Colinele Transilvaniei, prezentate într-un film spectaculos, drept ultimul peisaj medieval autentic al Europei! Scurtmetrajul lansat la mijlocul lunii ianuarie, în regia fotografului Mihai Moiceanu, prezintă, într-un mod inedit, tradițiile și obiceiurile lăsate de sași, precum și comorile naturale, arhitecturale, culturale si umane din inima Transilvaniei.

VOX “Undeva, în sud-estul Transilvaniei, între colinele înalte ale Târnavelor, Secașelor și Hârtibaciului, se află cea mai mare aglomerare de biserici fortificate construite de sași în perioada medievală.”

Filmul intitulat „Colinele Transilvaniei: Inima Transilvaniei” prezintă decorul de poveste al zonei din jurul văilor Hârtibaciului și Târnavei Mari, de la pajiștile și colinele verzi, la bisericile fortificate și până la istoria și tradițiile satelor săsești. Unul dintre monumentele emblematice ale satului Alma Vii este biserica săsească, amplasată pe o coastă de deal și înconjurată de o cetate fortificată. Având o vechime de mai bine de șase secole, biserica a fost renovată pentru prima data în secolul XX, iar recent, zidurile exterioare au fost din nou reabilitate, devenind una dintre cele mai impresionante și atractive obiective ale zonei. Pelicula are în centrul atenției o familie de nemți care a decis să fugă de aglomerația din orașele germane și să-și trăiască viața în satul Alma Vii, din județul Sibiu.

VOX “Ce este foarte important este sentimentul pe care îl ai când intri în sat. Cred că acesta este un loc foarte special, pentru că oamenii sunt foarte prietenoși, foarte primitori, ai un sentiment foarte plăcut când intri în Alma Vii.”

Principalul element care îi leagă de aceste zone sunt îndepărtatele rădăcini comune cu sașii din trecut.

VOX “E un pic ca o călătorie în timp, un pic de trecut, poți să vezi moștenirea săsească, poți să mergi la cetate, unde poți să vezi fraze din Biblia nemțească scrise pe pereți peste tot și cred că este foarte interesant, în mod special pentru vizitatorii nemți, să vadă că acestea încă există.”

Una dintre activitățile specifice ale zonei Colinelor Transilvaniei este reprezentată de ciclismul montan, turiștii considerând că cea mai bună metodă de explorare a frumuseților naturii este pedalatul. Rețeaua de trasee care leagă satele din zonă însumează peste 500 de kilometri. Tim, Marion și Mike nu sunt impresionați numai de peisajele pitorești care îți taie răsuflarea, ci și de tradițiile și obiceiurile zonei, dar și de activitățile cotidiene ale localnicilor. Pasionați de locurile care au devenit, rapid, acasă pentru ei, dar și de vecinii care i-au adoptat cu brațele deschise, cuplul german a hotărât să fructifice frumusețile din împrejurimi și să creeze un loc tradițional transilvănean, care să reprezinte o portiță de refugiu pentru orice musafir.

VOX “Ne-ar plăcea să arătăm frumusețea Transilvaniei tuturor oamenilor din lume și chiar avem oaspeți din toată lumea. E incredibil, avem oameni de pe fiecare continent care vin aici și nu mi-aș fi imaginat niciodată, atunci când am început, că vom avea pe cineva din Singapore, sau Australia sau America și aceasta e cea mai mare onoare dintre toate.”

Animalele joacă un rol important în viața localnicilor din zona Colinelor Transilvaniei. Turismul ecvestru, în special, este bine dezvoltat în regiune, pasiunea și grija față de cai fiind o latură comună a sătenilor din zonă. Mihai Barbu, un localnic, a hotărât să-și dedice tot timpul și resursele pentru a restaura o casă aflată în paragină și a o transforma în afacerea visurilor lui. Grija și atenția acordată clienților sunt calitățile care îl caracterizează pe Mihai.

VOX “Eu văd, eco-turismul trebuie să-l faci cu foarte mare grijă față de client, adică să te apleci asupra fiecărui client. Practic nici nu mai sunt clienți, după câteva zile îți sunt prieteni, sunteți amici, sunteți părtași la o aventură împreună.”

VOX “Transilvania, un loc în care dacă vii o dată, e imposibil să nu te reîntorci. Aici, poți veni ca vizitator și să rămâi o viață.”


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook