Comemorarea lui Eminescu, la 133 de ani de la moar­te



Marele poet național Mihai Eminescu a fost comemorat la Cimitirul Bellu din București, acolo unde își doarme somnul de veci. Pe 15 iunie se împli­nesc 133 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești. La mormântul de pe Aleea Scriitorilor au venit numeroși iubitori ai creației eminesciene, pentru a-i aduce un omagiu. La ceremonia de la Bellu a participat și părintele Teofil Bradea, venit tocmai din Ardeal.

TEOFIL BRADEA, preot ”El nu este poet, el nu este filosof, este Luceafărul și fie ca mereu să ne aducem aminte de domnul Eminescu și ne mai întâlnim cu el spunându-ne necazurile, durerile ș, de ce nu, speranțele.”

VOX ”De aceea suntem azi aici, pentru că Eminescu a fost aproape totul. El ne-a reprezentat și datorită lui și noi venim aici să îl comemorăm, să îl sărbătorim. De fiecare dată când putem, ne facem timp pentru el ca pentru nimic altceva. El ne-a reprezentat patria și poporul.”

VOX ”Eminescu este din toate punctele de vedere un concentrat, o esență a spiritului românilor, este cel care a șlefuit limba română și ne-a dorit-o așa cum o vorbim noi astăzi.”

VOX ”Ne-a lăsat în urma lui foarte multe lucruri, un tezaur național și faptul că el încă se studiază în școli ne dovedește cât de mult putem învăța noi de la el.”

Mihai Eminescu s-a năs­cut pe 15 ianu­a­rie 1850, la Botoşani. Era al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Cu o personalitate ieșită din comun și o minte sclipitoare, poetul nepereche a acumulat vaste cunoștințe din toate domeniile. Se spune că era un bărbat frumos, iubitor de filosofie, literatură, femei şi vin. Se mai spune că a avut numeroase aventuri amoroase, dar iubirea vieții lui a fost Veronica Micle. Avea 33 de ani când s-a îmbolnăvit și au urmat șase ani de calvar prin sanatorii. A murit la vâr­sta de 39 de ani, la Bucu­reşti, în condiții insuficient lămurite, care au provocat speculații.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook