Comemorarea lui Eminescu, la Cimitirul BelluMihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împli­nesc 130 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, pe la mormântul marelui poet de pe Aleea Scriitorilor, s-au perinda, pentru a-i aduce un omagiu, numeroși iubitori ai creației eminesciene, de la elevi și profesori, la personalități ale lumii culturale ori simpli cetățeni. Ceremonia de la mormântul lui Eminescu a început cu intonarea imnului de stat de către fanfara Jandarmeriei Române. Apoi, au fost depuse coroane de flori, după care, iubitorii creației eminesciene au recitat din opera marelui poet. La ceremonia de la Bellu a participat și părintele Teofil Bradea venit tocmai din Ardeal pentru a oficia o slujbă de pomenire la mormântul lui Eminescu.

TEOFIL BRADEA, preot ”Românii se adună la mormântul lui Eminescu pentru că el face parte din uriaşa triadă a culturii mondiale: Homer, Goethe şi Eminescu! El este omul deplin al culturii române, denumit de filozoful Noica, iar ceea ce vedeţi, astăzi, este o continuitate întreruptă vreo 50 de ani, începută de primul patriarh al României, Miron Cristea.”

Cei care cinstesc memoria Luceafărului poeziei românești au subliniat, astăzi, nevoia de întoarcere la adevăratele valori și necesitatea recunoașterii și prețuirii acestora.

VOX ”Despre Eminescu se pot spune foarte multe, pentru că este personalitatea cea mai complexă a culturii româneşti. Este geniu, este îngerul nostru, iar marele patriot, să citez ce zicea marele nostru poet, ”patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, este iubirea trecutului”.”

Năs­cut pe 15 ianu­a­rie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Recunoscut drept geniu al poeziei, cu o creație inegalabilă dăruită culturii românești și universale, cu o personalitate ieșită din comun, posedând cunoștințe vaste din toate domeniile, Mihai Eminescu a marcat definitiv spiritul poporului român. Se spune că era un bărbat frumos, iubitor de filosofie, literatură, femei şi vin. Se spune că a avut numeroase aventuri amoroase, dar iubirea vieții lui a fost Veronica Micle. Acest bărbat frumos, viguros și genial a fost lovit de boală la vârsta de 33 de ani. Au urmat șase ani de calvar, de plimbare prin sanatorii, inclusiv la Socola și la bolnița de boli nervoase de la Mănăstirea Neamțului. A murit la vâr­sta de 39 de ani, la Bucu­reşti, în condiții insuficient lămurite, care au generat, de-a lungul timpului, multiple ipoteze. De la cea a asasinatului, la cea a morții provocate de sifilis. A fost înmormântat sub un tei, la Cimi­ti­rul Bellu.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook