Controversa cărţii de identitate



Explicaţii de la Ministerul Afacerilor Interne, legate de noua carte de identitate electronică. Şi asta după ce înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” a declanşat o dezbatere aprinsă în spaţiul public. Potrivit șefului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI, Cătălin Aurel Giulescu, s-a respectat regulamentul european privind cartea de identitate electronică, unde se aminteşte în preambul, la punctul 24, de ”sex”, iar la punctul 27, de ”gen”, însă, în partea dispozitivă, care conține directivele propriu-zise, este utilizat termenul ”gen”. Și Patriarhia a intervenit în această dezbatere. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că noțiunea de "gen" înlocuiește abuziv noțiunea firească, de ”sex”. ”Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin”, a subliniat Vasile Bănescu. Însă, problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă, a mai spus el.

ALEXANDRA VLAD, reporter

”Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a afirmat că nu este vorba despre ”Cartea vieții”, ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre identitatea de tip cetățenesc, nu despre identitatea spirituală, religioasă. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a subliniat că este important ca oamenii să aibă posibilitatea de a alege între o carte de identitate cu cip și una obișnuită.”


O altă modificare care a stârnit critici este eliminarea tricolorului de pe noua cartea de identitate.

CĂTĂLIN AUREL GIULESCU, director DEPABD

”Există un număr mai mare de state care au păstrat ca element de identitate, stema naţională. Din informaţiile existente însă, în acest moment, doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE, acelui Regulament 1857 din 2019. Celelalte state, probabil, vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România este obligată să o facă.”

Potrivit reprezentantului MAI, în prezent, din punct de vedere tehnic, este aproape imposibil să fie introdus steagul României pe noile cărți electronice de identitate. Deocamdată, cărţile de identitate electronice sunt eliberate în cadrul unui program pilot. Anul acesta vor fi emise doar aproximativ 5.000 astfel de documente, care vor conţine un cip cu date biometrice ale persoanei respective, mai exact, imaginea facială şi amprentele digitale.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook