Copiii supradotați ai României, buni de ”export”Inteligența românească părăsește ţara, îndreptându-se spre alte zări, mai primitoare. Cei care preferă să rămână pe meleagurile mioritice, se plafonează, atrag atenţia speciliştii. Tot ei spun că sistemul educaţional românesc nu îi ajută pe copiii cu o inteligenţă peste medie, ba chiar le face rău. În loc să le ușureze dezvoltarea abilităţilor în direcţia în care au nevoie, sistemul uniformizează totul.

SIMONA MITREA, specialist în Ştiinţe Educaţionale "Am constatat că se pierd odată cu intrarea în şcoală, dacă nu se face ceva în acest sens. Se pierd odată cu înaintarea în vârstă."

În drumul spre carieră apar şi alte bariere, printre care ignoranţa sau lipsa de bani.

LEON ZĂGREAN, preşedinte, Societatea Română de Neuroştiinţe "Nu toată lumea ajunge la facultate. Poate cea mai importantă parte este până la intrarea în facultate. Şcoala generală, liceul."

Cristian are acum 15 ani şi jumătate. Este un elev conştiincios şi are rezultate notabile nu doar la şcoală, ci şi la olimpiade şi concursuri şcolare. La varsta de 10 ani, a fost testat pentru a i se stabili coeficientul de inteligenţă cognitivă. Spre surprinderea părinţilor, coeficientul cel mai mare a ieşit pe inteligenţa logico-matematică, nu pe cea lingvistică, dezvoltată în şcoală.

CRISTIAN MITREA, copil supradotat "Aş vrea să fiu scenarist sau jurnalist, deoarece consider că aceste job-uri mi s-ar potrivi."

Părinţii l-au îndrumat pe Cristi să îşi dezvolte pasiunile. Rezultatele bune a avut, însă, la matematică l-au înscris la cursuri special concepute pentru a-l ajuta să se dezvolte. .

SIMONA MITREA, specialist în Ştiinţe Educaţionale "Cursurile sunt gândite în zona socială: scriere creativă, public skpeaking, probleme economice, probleme juridice, chiar de la vârste mici: 6-17 ani. Firesc, conţinuturile sunt adaptate în funcţie de vârstă."

Aici, elevii supradotaţi pot participa la cursuri de ştiinţe aplicate, arte sau ştiinţe integrate.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Părinţii care vor să știe cât de inteligenți sunt copiii lor și în ce domeniu se pot manifesta îi pot înscrie la o testare psihologico-educaţională. În funcţie de profilul determinat de o echipă de specialişti, copilul va fi direcţionat către cursurile de care are nevoie."

Conform statisticilor mondiale, 10% din totalul copiilor unei ţări au o inteligenţă peste medie. În România, datele Institutului Național de Statistică arată că avem aproximativ 150.000 de elevi supradotaţi. Pentru ca inteligenţa lor să nu se piardă, ei ar trebui să participe la cursuri speciale încă de la vârste fragede.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Suflete tradate
Drama

Suflete tradate

“Suflete tradate” spune povestea fascinanta a doua verisoare, Rashi si Gopi, complet diferite una de cealalta, care, in urma casatoriei, locuiesc in aceeasi casa, impreuna cu familia extinsa.

vezi detalii
Crusoe
Aventura

Crusoe

Eroul poveștii este un bărbat pe nume Robinson Crusoe care, împreună cu tovarășul său, naufragiază pe o insulă unde vor petrece 28 de ani. Doar amintirea iubitei sale îl poate ajuta pe Crusoe să nu își piardă mințile. Crusoe și prietenul său trebuie să își folosească întreaga inteligență pentru a supraviețui.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook