Cote de gen, în politică



În societatea românească, inegalitatea de gen persistă, inclusiv în politică. Deși femeile reprezintă 51% din întreaga populaţie, practic jumătate din societate nu este reprezentată semnificativ în Legislativul țării noastre. Conducerea PNL, de exemplu, este dominată de bărbați, motiv pentru care senatorul liberal, Alina Gorghiu, a lansat, în luna mai, un proiect legislativ îndrăzneţ, care prevede ca măcar 33% dintre candidații înscriși pe listele partidelor pentru Senat și Camera Deputaților să fie femei. O dezbatere pe această temă a avut loc la sediul PNL București.

DIANA BACIUNA, secretar de stat, Ministerul Culturii ”Poarta către cariera politică a femeii se ascunde câteodată, încă în prezent, în spatele unui zid. Un zid presărat cu prejudecăți, cu stereotipuri.”

Liderul PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a declarat că susţine promovarea femeilor în politică şi consideră că implementarea cotelor de gen reprezintă soluţia ideală.

CIPRIAN CIUCU, preşedinte, PNL Bucureşti ”Eu, personal, ca președinte PNL București susțin ca PNL să aibă cote pentru pozițiile la care doamnele candidează, alături de către domni. Fie că este vorba despre Parlament sau Consilii Locale.”

CSABA ASZTALOS, preşedinte, CNCD ”Există, de regulă, două abordări sexiste față de femei. Una este negativă și una este pozitivă. Cea negativă care spune, în general, femeia nu este potrivită în poziții de putere. Femeia e potrivită să avem abordări de gen, cum spunea domnul primar, pentru că la anumite domenii, educație, îngrijire, partea socială, femeile au un anumit talent, ca să mă exprim elegant. Este un sexism pozitiv. Ambele tipuri de abordări au același scop, să mențină femeia în roluri tradiționale. Femeia este capabilă în orice domeniu!”

Șeful Cancelariei Primului Ministru, Mircea Abrudan a precizat că, la nivelul Parlamentului, există doar 18,5 % reprezentativitate din partea femeilor. În cazul prefecților, doar 6 din 42 sunt femei.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook