Creşteri importante de preţuri, la gaze, legume şi fructeAnul 2019 a venit cu noi scumpiri pentru români! Rata anuală a inflaţiei a fost în decembrie 2018 de 3,27%. Astfel creşteri importante de preţuri s-au înregistrat la gaze, cu 16,61%, şi la legume şi fructe, cu 21,5%, dintre care cartofii cu 39,64%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Analiștii economici preconizează că preturile produselor vor crește considerabil. De asemnenea, și prețurile serviciilor vor crește.

IANCU GUDA, analist economic
"Inflația anul trecut a fost la maximum din Europa, în România, primul semestru 5,5 % și 4,1% în al doilea semestru. Privind în viitor, consensul analiștilor indică presiuni inflaționiste în creștere, de aceea consensul este undeva la 3 și 3,5 % în special din cauza acestei taxe pe cifra de afaceri a companiilor. Plătim mai mult pe utilități, energie, accize, pe combustibil, costuri care se reflectă în toate produsele și serviciile pe care românii le cumpără."

Analiștii economici mai spun că dacă în țara noastră producția din agricultură este bună, oamenii nu vor plăti mai putin pe produse deoarece producătorii preferă să exporte marfa.

IANCU GUDA, analist economic
"În România din păcate agricultura nu e predictibilă pentru că e meteosensibilă, adică dacă e vreme bună, avem producție bună și asta ni înseamnă că și preț mic pentru că producătorii sunt oportuniști și vor exporta în afară dacă au exces de oertă, iar prețurile nu scad semnificativ în an de recoltă bună."

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Faţă de decembrie 2017, pe lângă cartofi, preţurile altor categorii de legume şi conserve de legume au crescut cu 23,46%, pâinea cu 5,02%, carnea de bovine cu 5,89%. Totodată, prețul la combustibil a crescut cu 4,57%, energia termică cu 4,6%, serviciile poştale cu 21,54% și transportul aerian cu 23,44%."

Faţă de decembrie 2017, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 3,1%, cele nealimentare cu 3,75% iar serviciile cu 2,44%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este 3,0%.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook