Cum negociem cu banca



Sprijin pentru persoanele care au rate la banci. Din ce în ce mai mulți români care au rate la bănci apelează la serviciile Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Anul 2023 a fost unul eficient din punctul de vedere al implicării CSALB în relatia dintre consumatori, bănci și instituțiile financiare nebancare. Au avut loc cele mai multe negocieri încheiate cu împăcarea părților, iar 70-80% de procese au fost închise prin rezolvarea pe cale amiabilă a litigiilor.

ALINA RADU, conciliator

"Aș putea spune că în jur de 70-80% din cazurile pe care le-am avut s-au soluționat cu succes anul trecut și în ce constă concilierea, ceea ce încercăm să facem este să găsim o cale de mijloc care să găsească o soluție acceptabilă atât pentru bancă cât și pentru consumator pentru rezolvarea situației pe care consumatorul a prezentat-o. În general consumatorii au probleme de multe feluri și principala lor solicitare este negocierea unor clauze contractuale pentru scăderea costurilor mai ales în contextul actual și foare multe bănci au deschiderea de a discuta și de a găsi o soluție care să poată să fie acceptabilă ambelor părți."

Ponderea cea mai mare de solicitări către CSALB este deținută de renegocierile costurilor contractelor de credit. Practic, se renegociază marja de dobândă, se mai diminuează sau se elimină anumite comisioane, iar toate acestea au ca efect reducerea ratei lunare de plată.

LIVIU FENOGHEN, director, CSALB

"Au fost creșteri pe toate nivelurile să spunem așa, la toți parametrii inclusiv în ceea ce privește numărul de cereri pe care l-am primit, a crescut cu aproximativ 300 față de anul anterior adică am avut aproape 3000 de cereri, 2900 de cereri în comparație cu 2600 în anul anterior. S-au constituit 760 de dosare în comparație cu 660 de dosare în anul anterior, deci cu 100 în plus. Clienții au fost mai mulțumiți pentru că au fost un procent foarte mare de împăcări din ambele părți, adică din 100 de negocieri făcute prin intermediul CSALB, 92 s-au încheiat cu împăcarea părților, deci doar în opt cazuri, oamenii și-au căutat o altă cale de a se împaca cu banca sau eu știu cu IFN-ul. Beneficiile au fost foarte mari peste trei milioane de euro doar anul trecut și asta a dus undeva peste 11 milioane în toată activitatea CSALB și ne așteptăm la o creștere similară sau de un trend similar și pentru anul 2024."

Centrul de Soluționare Alternativă în Domeniul Bancar este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, care se ocupă cu soluționarea alternativă a litigiilor în domeniul bancar.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook