Datini și superstiții de Crăciun



De Crăciun sunt legate datini păstrate din străbuni. Naşterea Pruncului Iisus este vestită prin colinde, iar creștinii, asemenea Magilor de la Răsărit, le oferă colindătorilor daruri. Începând din prima zi de Crăciun, copiii umblă cu Steaua, vestind naşterea lui Iisus Hristos. În tradiția populară românească se spune că, prin colinde, creştinii alungă pustiul din case, din sate şi oraşe, din ţară şi din toată lumea. Sărbătoarea Crăciunului este marcată și de superstiţii cu origini în credinţe şi mituri străvechi. Se spune că în ziua de Crăciun nu se mătură, ci doar a doua zi, iar gunoiul strâns trebuie dus la pomi ca să fie roditori. De asemenea, copiii care se nasc în ziua Nașterii Domnului au parte de noroc toată viața. Se mai crede că, dacă, în dimineața Crăciunului, te speli pe față cu apă în care ai pus un ban de argint, ai parte de sănătate tot anul care vine.

ANA IACUB, reporter ”Potrivit credinței populare, dacă cerul este senin în prima zi de Crăciun, atunci anul care vine va fi unul cu rod îmbelșugat. Prin părţile Muscelului se spune că zilele de 24, 25, 26 şi 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri și, cum va fi vremea în această perioadă, aşa vor fi şi anotimpurile din anul următor.”

Legat de obiceiurile alimentare, românii obişnuiesc să ţină post timp de 40 de zile înainte de Crăciun, care se încheie după Sfânta Liturghie din ziua Naşterii Mântuitorului. Pe masa din ziua de Crăciun se pun bucate de dulce. Cârnaţii, caltaboşul, toba, piftiile și sarmalele preparate din porcul tăiat în ziua de Ignat, precum şi tradiţionalul cozonac, sunt la mare cinste. a


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook