Datoria statului român față de Viorel și Ioan Micula, achitată



Guvernul României a hotărât să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului intentat statului român de Viorel și Ioan Micula, în numele a trei companii deținute de cei doi oameni de afaceri. Premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, într-o şedinţă fulger de Guvern, că Executivul va plăti datoria de 278 de milioane de euro către companiile fraților Micula, care au câştigat în instanţă procesul cu statul român, datorie pentru care s-au pus popriri pe conturi sau acţiuni ale mai multor companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica.

LUDOVIC ORBAN, premierul României „Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană, care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară.”

Premierul României a declarat că bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru achitarea datoriei față de cei doi oameni de afaceri.

LUDOVIC ORBAN, premierul României „În 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea arbitrală a I.C.S.I.D. a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent, autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă.”

Povestea a început în anii 1990, când Viorel și Ioan Micula au demarat investiţii în zona Ştei-Sudrigiu, declarată ulterior zonă defavorizată, în baza cadrului legal reglementat de statul român. În schimbul acestor investiții, ei aveau dreptul să beneficieze de facilități financiare acordate de stat. Ulterior, statul român a anulat aceste facilități, iar fraţii Micula s-au adresat Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții, cu sediul la Washington. Decizia I.C.S.I.D. a fost pronunţată în decembrie 2013 în favoarea celor doi oameni de afaceri. România a fost obligată, astfel, să le plătească 84 de milioane de euro, la cursul de atunci, însă, plata nu a fost făcută la timp, iar la această sumă s-au adăugat penalităţi. Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții s-a stabilit prin Convenția privind reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, prezentată în martie 1965. Convenția a intrat în vigoare în octombrie 1966, când a fost ratificat de 20 țări. În aprilie 2006, 143 țări, printre care și România, au ratificat Convenția să devină state contractante. De-a lungul anilor, în litigiile arbitrate de I.C.S.I.D., s-au înregistrat extrem de puține cazuri în care statul semnatar al Convenției a pierdut în litigiul cu investitorii. Un exemplu este cazul Argentinei, care s-a conformat, în 2014, în soluționarea creanței formulate de Repsol, și un alt caz este al României. După 6 ani de când Viorel și Ioan Micula au câștigat procesul, datoria este achitată de statul român, după multiple amânări.



Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook