Depresia, de sărbătoriÎn mini-vacanța de iarnă depresia se accentuează mai mult în rândul oamenilor! Pentru cele mai multe dintre persoane, Sărbatorile de Iarnă înseamnă petrecerea unor momente plăcute împreuna cu prietenii sau familia. Totusi, pentru unii, Sărbatorile înseamnă tristete, singuratate, stres și depresie. Specialiștii spun că stresul contribuie la distrugerea sănătatii organismului sau mai mult, poate declanșa emoții care pot duce chiar la suicid. Psihologii spun că în România oameni sunt mai tot timpul singuri, nu doar de Sărbători, doar că de sărbători oamenii devin mai sensibili.

RADU LECA, psiholog
"Oamenii se simt singuri tot timpul anului, dar când vin sărbătorile cineva trebuie să spună cât de singur se simte. O spune atât de tare și este atât de popular încât toți ceilalți din jurul său spun, da și eu ma simt singur. Adevărat că din punct de vedere al oamenilor care susțin că se simt singuri numărul pare mai mare. De ce? Din cauza încărcăturii emoționale. Din punct de vedere cognitiv dacă stăm și analizăm lucrurile corect nu avem de a face decât cu un mit, un mit care vinde servicii. De ce tip? De consiliere psihologică, de dezvoltare personală și emoțională. Oamenii nu se simt singuri, oamenii se simt singuri tot timpul anului, nu doar într-o singura zi." 

Depresia este declanșată de mai multe cauze.

RADU LECA, psiholog

"Depresia apare din punct de vedere hormonal, apare la nivel emoțional din cauza unor evenimente rele și foarte rele din cauza tipurilor de responsabilități pe care nu le dorim, nu neapărat din cauza tipurilor de relații pe care nu suntem capabili să le susținem, dar există varianta secundară care spune în felul următor, au intrat în depresie pentru că nu au reușit să își susțină relația nu fiindcă nu au o relație."

De sărbători, specialiștii recomandă să fim înconjurați de oameni dragi, să nu stăm niciodată singuri.

SIMONA ȚIPIȘCĂ, medic de familie

"Sărbătorile sunt petrecute în familie și nu mai au această apartenență la cei dragi din diverse motive sau poate au fost nevoiți să migreze sau din diverse considerente au rămas singuri. Recomandarea ar fi să apeleze la prieteni, la persoanele dragi, colegi, prieteni, vecini pentru că de fapt suntem o mare familie. Toți împărtășim aceleași tradiții, aceleași sentimente de iubire de compasiune și este firesc să ne integrăm și să îi acceptăm și pe cei cu astfel de tulburări."

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Atunci când o persoană este depresivă îi scade stima de sine, motivația sau încrederea. Specialiștii recomandă ca persoană respectivă să lucreze pentru a reconstitui aceste calități, altfel apare anxietatea, paranoia sau chiar panica."

Pentru că perioada sărbătorilor este una de relaxare şi bucurie alături de cei dragi, dar şi de bilanţ al realizărilor, predispoziţia instalării unei depresii este foarte mare la persoanele singure, la cele care au pierdut recent pe cineva apropiat sau au trecut printr-o grea încercare. Reamintim că înainte de Anul Nou, un tânăr de 25 de ani din Constanța s-a aruncat de la etaj și a murit. El a anunțat înainte de a face acest gest extrem că este într-o relație toxică și că este terminat psihic.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Mr. Bean: Inspectorul Fowler
Comedie

Mr. Bean: Inspectorul Fowler

Filmul prezintă 14 aventuri ale lui Mr. Bean, petrecute în timp ce este inspector. Ideile geniale și comice cu care scapă din situații dificile sunt nelipsite și vor face publicul să râdă cu lacrimi.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook