Din ce în ce mai puține solarii în România



Consumăm tot mai multe legume de import, în locul celor autohtone! Unul dintre motive este faptul că producţia internă a scăzut, pe fondul reducerii numărului de sere şi solarii şi deficitului de forţă de muncă. Specialiștii în domeniu, dar şi fermieii, spun că statul ar trebui să îi ajute mai mult pe micii producători. Poate aşa, pe masa românilor ar fi mai multe legume românești, proaspete și sănătoase.

VIRGIL ARPĂȘANU, fermier
“Solariile sunt mult mai puține. Dacă discutăm de solarii și sere suntem cu foarte mult în urmă ca și suprafețe și ca și pondere.În solarii, pentru o familie e necesar ca să își facă producția proprie, să-și asigure un necesar pentru ei și să aibă o mică desfacere, o vânzare pe piața liberă.”

EMIL TEOFIL BĂLTEANU, fermier
“Sunt din ce în ce mai puține pentru că și la noi în țară au pătruns marile unități de producție în sere hiperdotate și sunt cele care ne furnizează nouă legume de o calitate care nu este deloc ceea ce ne-ar trebui nouă, dar fără îndoială că o revitalizare a producției în solarii ar face foarte bine pentru că țara este educată. “

Fermierii nu se pot angaja în proiecte de anvergură, pentru că nu găsesc oameni care să vrea să muncească în sere şi solarii.

GABRIELA SAVA, realizator TV, Emisiunea Euroferma

“Am observat că sunt foarte mulți tineri care se îndreaptă către agricultură, dar într-adevăr numărul acestora a scăzut, pentru că erau şapte în vârstă și apare un tânăr dintr-o dată. Nu este însă foarte ușor, pentru că avem o competiție din țările care se bucură de mai mult soare, de mai puțină economie în momentul în care produc și atunci e clar că ei vor ieși primii pe piață și vor alimenta.”

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, importurile de legume şi fructe au crescut cu 4,8% în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, exporturile au consemnat un avans cu 9,6% faţă de primele şase luni din 2017. În aceste condiţii, deficitul României în comerţul internaţional cu legume şi fructe se ridică la aproximativ 704 milioane de euro.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook