Din grijă pentru senioriUn proverb spune să muncim la tinerețe ca să avem la bătrânețe, doar că seniorii noștri nu au o bătrânețe ușoară. Pentru a aduce în atenția decidenților politici și a publicului larg necesitatea creării unor condiții care să sprijine îmbătrânirea activă și demnă, a fost lansată ”Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România”. Inițiativa se încadrează în proiectul ”Federația SenioriNET - ONG-uri mai puternice în sprjinul vârstnicilor din România!”, derulat de către Confederația Caritas România, în parteneriat cu Asociația Four Change.

DOINA CRÂNGAȘU, director executiv, Caritas România

”Dorim ca, împreună cu autoritățile centrale și publice, să contribuim la îmbunătățirea unei strategii naționale. De altfel, această strategie națională trebuie să se fundamenteze pe dreptul persoanei vârstnice la servicii sociale, la servicii medicale, asistență medicală corespunzătoare nevoilor lor, acces la informație, oportunități de petrecere a timpului liber. Dar, evident, asta în corelație cu capacitatea acestor persoane de a accesa astfel de servicii. De altfel, în elaborarea Cartei Albe noi am făcut un sondaj de opinie în rândul a aproape 700 de persoane beneficiare ale serviciilor noastre și 48,9% au declarat că au un venit lunar de doar 1.000 de lei. Este simplu să ne imaginăm cât de dificil este să treci iarna.”

ADRIAN ȚUȚUIANU, secretar general adjunct, Secretariatul General al Guvernului

”Considerăm că este oportună lansarea unei Carte a Drepturilor a acestor persoane care să pună accent pe drepturile fundamentale ale acestora care sunt stipulate în Constituția României și în documentele internaționale pe care România le-a semnat. + Sunt în temă, sunt preocupat și am fost preocupat de chestiunea evoluției demografice a României și de soluțiile de protejare, de protecție a populației vârstnice. + Este o preocupare acest indice de dependență demografică. 24 de persoane vârstnice la 100 de persoane active, ceea ce înseamnă dezechilibre majore pentru viitor.”

ELENA DOBRE, director Politici Sociale, Ministerul Muncii

”Una dintre prioritățile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, respectiv, aceea de dezvoltare a serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, de îmbunătățire a cadrului legislativ.  Ministerul Muncii a pregătit și are în derulare o vastă reformă privind persoana vârstnică.”

În România, majoritatea persoanelor care au nevoie de îngrijire permanentă sunt îngrijite de membrii familiei. Serviciile profesionalizate din sistemul public sunt destul de reduse, iar cele private sunt foarte costisitoare, fiind accesibile doar pentru vârstnicii care au pensii mari sau ale căror familii au capacitatea financiară să susțină costurile acestora.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook