Distrugerea naturii, amenințare majoră pentru omenireDistrugerea naturii, cea mai mare ameninţare pentru omenire! A 7-a reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor, organizată în această săptămână la Paris, a evidențiat realitatea dramatică prezentată într-un proiect de raport de 1.800 de pagini. Raportul atrage atenția asupra faptului că distrugerea naturii ameninţă omenirea “cel puţin la fel de mult” ca încălzirea climei. Textul evidenţiază o legătură foarte clară între cele două ameninţări majore, încălzirea climei şi distrugerea naturii, identificând anumite cauze similare, în special practici agricole şi despăduriri, vinovate pentru cel puţin un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon, dar şi pentru gravele daune directe provocate ecosistemelor. În cadrul raportului, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a revizuit 100.000 de specii. Dintre acestea, aproximativ 25% sunt clasificate pe cale de dispariţie, sub presiunile exercitate de activitățile omului, precum agricultură, pescuit, vânătoare şi modificări climatice.

COSMINA STOIAN, reporter ”Peste 870 au dispărut în ultimii 500 de ani, se arată în documentul care prezintă o imagine şi mai dramatică. Oamenii de ştiinţă estimează că între 500.000 şi un milion de specii ar fi de fapt, în pericol de dispariţie. Oamenii de ştiinţă se așteaptă, însă, la o accelerare a ratei de extincţie a speciilor.”

Între anii 1990 şi 2015, acoperirea forestieră la nivel mondial a scăzut cu aproximativ 6%, de la 4,28 miliarde de hectare la 3,99 miliarde de hectare. De asemenea, utilizarea îngrăşămintelor a crescut, iar peste 80% din apele reziduale de pe planetă sunt deversate în mediul înconjurător fără a fi tratate. În acelasi timp, între 300 şi 400 de milioane de tone de metale grele, solvenţi, nămol toxic şi alte deşeuri sunt evacuate în ape în fiecare an. Astfel, s-a ajuns în situația în care 40% din populaţia lumii nu are acces la apă potabilă curată. Nici în oceane situaţia nu este mai bună. Aici se deversează în fiecare an milioane de tone de plastic și alte reziduuri. Raportul mai arată că 75% din principalele stocuri de peste la nivel mondial sunt în prezent epuizate sau supraexploatate. În prezent, omul exploatează și poluează natura mai mult ca oricând în istorie. La ora actuală, 75% din mediul terestru, 40% din mediul marin și 50% din cursurile de apă prezintă semne importante de degradare. Omul nu poate trăi fără natură, care îi aduce servicii inestimabile, de la insectele polenizatoare, la pădurile şi sursele de apă care absorb dioxidul de carbon şi îi furnizează apă potabilă. Se impune, astfel, ca generaţiile actuale să își asume responsabilitatea de a lăsa moştenire generaţiilor viitoare o planetă care nu este iremediabil avariată de activităţile umane.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook