Dragobetele sărută fetele, de sărbătoarea iubiriiSărbătorim astăzi Dragobetele, ziua iubirii la români! În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sărbătoarea iubirii, după cum sunt vremurile. În trecut, tinerii îmbrăcați în straie de sărbătoare se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să cauteflorile dintâi ale primăverii, pentru a se bucura de dragoste pe parcursul întregului an. Dragobetele este considerat Cap de primăvară, fiu al babei Dochia sau zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. În această zi specială, satele răsunau de veselia tinerilor şi peste tot se auzea îndemnu: "Dragobetele sărută fetele", considerând că sărutul în această zi este de bun augur. În zona Mehedințiului, sărutul în văzul lumii al îndrăgostiților semnifica logodna celor doi, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate de a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru la toamnă.

COSMINA STOIAN, reporter ”După Revoluția din Decembrie '89, Valentine's Day l-a pus în umbră pe Dragobetele românilor. Ani de zile, noile generații de îndrăgosțiți și-au sărbătorit iubirea după un calendar străin. În timp, tinerii au descoperit, printre altele, că pot iubi românește și că tradiția populară și credințele străvechi au o o semnificație și o savoare care nu pot fi găsite în nicio sărbătoare de import.”

VOX ''- Sărbătoriți Dragobetele? - Nu, în general nu. Nu sărbătoresc nici Valentine s Day. Știu că e Valentine's Day ul românesc, anul ăsta a picat duminica, dar de obicei pică în timpul săptămânii și nu avem timp, se întâmplă.''

VOX ''- Sărbătoriți Dragobetele? - DA, se vede! Sunt cu cadouri pentru ziua de Dragobete. Și mă bucur enorm pentru șoția mea, mă duc cu cadou. S-a sfiit, s-a sfiit de mine, deocamdată. O iubesc întotdeauna foarte mult!''

VOX ''Da, sărbătorim! Și Valentine's și Dragobete. Șoțul mi-a cumpărat o floare și m-am simțit foarte răsfățată și mi se pare frumos și sper că, până ajungem acasă, să îmi mai cumpere o floare, cine știe. - Care a fost cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care vi-a făcut-o soțul? - Păi, asta că mi-a oferit flori, că mă iubește și că n-a uitat de dragostea noastră.''

În popor, sunt multe credințe populare legate de Dragobete. Astfel, se spunea că omul care celebrează această sărbătoare este ferit de boli, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În calendarul popular, data de 24 februarie marchează și începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și ursul iese din bârlog. Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete şi nici nu se fac treburi în gospodărie.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook