Economia crește, salariul stagnează



România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB/capita în ceea ce privește indicatorul care moderează preţurile în ţările UE care arată puterea de cumpărare reală a fiecăreia, conform datelor furnizate de biroul european de statistică, Eurostat. Cifrele statistice plasează România la 77% din media europeană în ceea ce priveşte acest indicator, peste Bulgaria, Slovacia sau Grecia. Țara noastră împarte PIB-ul la 19 milioane de locuitori, câţi are înregistraţi în statistici, dar 3-4 milioane dintre aceştia lucrează în străinătate. Dacă PIB-ul ar fi împărţit la cei care stau efectiv aici, atunci el ar fi mult mai mare decât cel reflectat de statistici. Totuși, creșterea economică de 4,7% de anul trecut a României îi sperie pe portughezi. Aceștia sunt de părere că involuţia economică a țării lor şi în paralel creşterea economică din România face ca imigranţii români să plece din Portugalia.

prin telefon: ADRIAN NEGRESCU, consultant financiar

”Economia crește, dar, din păcate, veniturile românilor rămân în urmă. Ceea ce trebuie să fie însoțit de măsuri concrete legate de stimularea creșterii salariilor. E păcat că avem o creștere economică stimulată de inflație, dacă avem venituri mici raportate la prețurile din magazine. (...) E greu de crezut că românii care sunt în străinătate se vor întoarce acasă, pentru că salariile sunt încă mici raportat la nivelul de trai din străinătate. Se vor întoarce în țară doar atunci când vor simți că salariile au crescut, sunt la nivelul celor din Spania, din Italia. Când sistemul de sănătate, sistemul de educație, infrastructura sunt la nivelul celor cu care s-au obișnuit în străinătate.”

ALEXANDRA VLAD, reporter

”România a mai fost în 2022, conform datelor Eurostat, şi în faţa altor ţări din zona euro la PIB, în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare: Slovacia şi Grecia. De asemenea, se apropie şi de Spania, care acum este la 85% din media Uniunii Europene din perspectiva acestui indicator şi de Italia, care este la 96%, de asemenea sub media europeană. În ambele ţări locuiesc peste două milioane de români.”


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook