Festivalul ”Chișinău-București, două inimi românești”Chișinău-București, două inimi românești! Sub acest generic a fost organizat spectacolul dedicat împlinirii a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Spectacolul ce a avut loc sâmbătă seară, în Piața George Enescu din Capitală, a fost susținut de Orchestra Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinău, sub bagheta lui Iosif Ionel Prunner, dirijor al Filarmonicii "George Enescu", pe muzica și cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga. Considerat de specialiști drept cel mai mare compozitor român în viață, maestrul Eugen Doga a vorbit despre pașii pe care cele două țări surori îi face către apropierea culturală și politică și despre importanța muzicii în acest sens.

EUGEN DOGA, compozitor "Ca să pleci la drum trebuie să ai bagajele făcute. Noi nu avem bagajele făcute. Trebuie să ne pregătim! Este foarte mare opoziția care nu dorește acest lucru. Eu sper, totuși, că o vom convinge prin fapte culturale. La noi nu sunt acele mijloace. Eu cred că ușor-ușor și instituțiile statului trebuie să aducă la un comun programele de învățământ, de medicină. Sunt foarte multe. Nu se poate una e limba română la Chișinău, una e limba română la București! Ce, sunt două limbi? Ce?"

Despre muzica maestrului a vorbit și Iuliana Gorea Costin, diplomat și om politic moldovean, unul dintre organizatorii spectacolului de la București.

IULIANA GOREA COSTIN, diplomat, înalt reprezentant al Republicii Moldova în România "La un moment dat, l-am întrebat pe maestru cum compuneți muzica și dânsul mi-a răspuns: ”Eu nu compun muzică, eu scriu muzică! Muzica este peste tot, deci ferice de cei care au capacitatea să audă muzica!”. Vreau însă să mărturisesc că, în afară de aceasta, maestrul scrie excepțional de frumos și, iată, mi-a încredințat recent o întreagă arhivă, urmând să scoatem o carte pe care s-o intitulăm ”Universul Eugen Doga”."

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. De-a lungul carierei a primit numeroase distincții și premii naționale și internaționale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Creațiile sale muzicalesunt incluse într-un top internațional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Pe plan internațional, Eugen Doga este situat, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice. Talentul incontestabil al celebrului compozitor este recunoscut de UNESCO, care a numit valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingașa și tandra mea fiară” a patra capodoperă muzicală a secolului XX. La spectacolul din Piața George Enescu au evoluat ansamblul „PanAcademica” și soliști consacrați din Moldova, cu participarea ansamblului de dansuri sportive „Codreanca”.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Suflete tradate
Drama

Suflete tradate

“Suflete tradate” spune povestea fascinanta a doua verisoare, Rashi si Gopi, complet diferite una de cealalta, care, in urma casatoriei, locuiesc in aceeasi casa, impreuna cu familia extinsa.

vezi detalii
Savantul
Drama

Savantul

Serialul urmărește viața lui Jang Yeong Sil, un om de știință, inventator și tehnician din timpul perioadei Joseon. Jang Yeong Sil a fost născut în clasa de jos. Regele Sejong îi observă abilitațile și îl aduce la palat, dându-i o șansă să arate ce poate.

vezi detalii
Mutantul
Drama

Mutantul

Atunci când în orașul de graniță dintre Germania și Polonia o familie este ucisă cu brutalitate, pistele investigației duc la o cercetare medico-legală pentru a descoperi ce tip de ADN neandertalian este la locul crimei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook