Focul lui Sumedru, în Argeş



Tradiţie milenară de Sfântul Dumitru, în Argeş! În ajunul sărbătorii religioase, mii de oameni de pe cuprinsul judeţului au participat la Focul lui Sumedru. Ei s-au adunat în jurul unor imense ruguri aprinse, un ritual care simbolizează purificarea, după o toamnă în care roadele pământului au fost îndestulătoare. Despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul.

Ambianta
"La focul lui Sumedruuu!!!"

Ritualul marchează începutul de an pastoral. Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri. După aprinderea rugului, pe coaste se rostogoleau roţi de car înfăşurate cu paie, cărora li se dădea foc. Comuna Mărăcineni este una dintre numeroasele localităţi argeşene unde se serbează Focul lui Sumedru. Tinerii au fost îndemnați de cei mari să respecte tradiţia.

NICOLAE DASCĂLU, primar, comuna Mărăcineni

"Ca în fiecare an vreau să fiu împreună cu cetăţenii să sărbătorim acest eveniment, acest sfârşit de toamnă să purificăm pentru anul viitor."

Oamenii s-au încălzit cu un pahar de vin sau de țuică, dar și de la focul de aproape 10 metri înălțime. La final, femeile au oferit participanţilor mere, nuci și covrigi.

vox
"Când dă tanti de pomană pentru cei morți așa se obișnuiește pentru spirite, pentru toți cei dragi care nu mai sunt lângă noi, așa e tradiția."

Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Sărbătoarea a preluat numele și data de celebrare ale Sfântului Mare Mucenic Dumitru, considerat ocrotitorul păstorilor.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Secretul mastii
Drama

Secretul mastii

În jurul anului 1700, prințul moștenitor Lee Seon luptă împotriva organizației Pyunsoohwae, organizație care se pregătește să privatizeze alimentarea cu apă a Joseon-ului.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook