Funeraliile Regelui Mihai, ultimul suveran al României



Ne-am despărţit de ultimul suveran al României. Aproximativ 20.000 de oameni au participat la funeraliile regelui Mihai. Au fost cele mai ample funeralii de stat organizate în ţara noastră în aproape un secol. Slujba de înmormântare a avut loc la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, fiind oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel, în fruntea unui sobor de preoţi. Ceremoniile funerare au început la ora 10.25, la Palatul Regal. Au fost prezenţi membrii familiei regale a României, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, fostul preşedinte Emil Constantinescu, membrii ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai cultelor religioase. După un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, purtat de opt militari, a fost scos în Piaţa Palatului, urmat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. Sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piaţa Palatului au aplaudat. Unii dintre ei au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comuniştii!”. De la Palatul Regal, sicriul cu trupul regelui a fost dus, pe afetul de tun, până la Catedrala Patriarhală. La procesiune au luat parte membrii familiei regale, militari români şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Pe întreg traseul, cortegiul a fost întâmpinat de zeci de mii de oameni: tineri, vârstnici şi numeroşi părinţi cu copii. Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini buchete de flori şi steguleţe cu tricolorul şi stema regală, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului.

Ambianţă


    [4]    RĂMAS BUN, MAJESTATE!
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Patriarhul Daniel.

Sicriul a fost depus în Catedrala Patriarhală, acolo, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, Mihai I era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.
Sluba a fost oficiată de patriarhul Daniel cu opt mitropoliţi.

Ambianţă

Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din străinătate şi oficialii statului român. Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai. După ceremonie, sicriul a fost pus într-o maşină funerară şi transportat la Gara Regală Băneasa. De-a lungul traseului au fost prezenţi mii de bucureşteni, care au aplaudat şi au adus un ultim omagiu regelui. Din Gara Regală Băneasa, sicriul a fost transportat cu trenul la Curtea de Argeş, locul de veci al fostului suveran.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook