Gândacii din Carpați, protejați prin LIFE ROsaliaGândacii din pădurile Carpaților, protejați cu bani europeni în cadrul proiectului LIFE ROsalia! Agenția de Protecție a Mediului Vrancea pregătește aplicarea, din toamnă, a proiectului ”Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați”, aprobat și finanțat de Comisia Europeană, cu termen de finalizare în 2025. LIFE ROsalia urmărește îmbunătățirea condițiilor de habitat pentru cinci specii de insecte saproxilice, care trăiesc în pădurile Parcului Natural Putna-Vrancea. Astfel, în septembrie începe amplasarea în pădurile din zonă a 170 de cutii din lemn umplute cu material vegetal în descompunere, care imită arborii cu scorburi și oferă o cantitate mare de lemn mort pentru reproducerea gândacilor saproxilici. Aceste insecte sunt specii dependente de lemnul mort, ce ajută la descompunerea acestuia. Gestionarea pădurilor prin îndepărtarea arborilor bătrâni și a lemnului mort a dus la o scădere accentuată a gândacilor din Munții Carpați, respectiv din pădurile sitului Natura 2000 Putna-Vrancea. LIFE ROsalia face parte din seria celor 34 de proiecte LIFE din domeniul naturii şi biodiversităţii, care vor contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european. Comisia Europeană a alocat un buget total de peste 280 de milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte de mediu, unele legate de biodiversitate. România s-a calificat ca beneficiar al acestui program, cu proiectul numit ”Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați”, coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu Universitatea din București, Romsilva și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice. Echipa proiectului va crea, de asemenea, un plan național de acțiune, obligatoriu din punct de vedere juridic pentru conservarea pe termen lung a insectelor saproxilice.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook