Ghid pentru jurnaliști



Peste 70% dintre adolescenții minori își doresc ca media să prezinte mai multe informații despre cum se pot proteja de abuzurile sexuale. Asta arată cel mai recent sondaj al World Vision România. Fundația a lansat un ghid media: "Cum relatăm despre abuzurile sexuale care implică minori". Ghidul a fost realizat împreună cu Consiliul Național al Audiovizualului și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și a fost prezentat, într-o dezbatere, la sediul CNA.

În anul 2022, mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu din programele World Vision România au declarat că li s-au cerut fotografii nud, dar și că le-au fost trimise astfel de fotografii. În același timp, peste 17% dintre adolescenți spun că, la școală, au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil.

CRISTI DANILEȚ, judecător

"În ultimii ani există o explozie a cazurilor de abuzuri sexuale asupra minorilor. Am văzut cele mai oribile lucruri, de la minori violați în proprile lor familii, până la minori care violează alți minori. Eu cred că presa, pe lângă rolul de informare, trebuie să aibă și rolul acesta de formare, iar colegii jurnaliști trebuie să înțeleagă oarecum limbajul acesta tehnic."

Referitor la canalele de comunicare online, peste 62% dintre adolescenți au luat contact cu informații despre abuzurile sexuale împotriva minorilor prin intermediul site-urilor de știri. Jumătate au auzit despre cazuri de abuz sexual îndreptate împotriva minorilor de pe TikTok, 42% de pe Instagram și 33% de pe Facebook.

VALENTIN-ALEXANDRU JUCAN, vicepreședinte, CNA

"Trebuie să ajungem împreună la a convinge autoritățile statului că avem nevoie de politici publice de lungă durată. Educația media este foarte greu de implementat fiindcă nu avem resursa umană necesară să trimitem cadre bine pregătite în școli, în fiecare școală."

Datele mai arată, printre altele, că unu din patru adolescenți are încredere scăzută sau nu are deloc încredere în informațiile despre abuzurile sexuale care implică minori prezentate de mass-media. În același timp, mai mult de șapte din zece adolescenți și-ar dori ca materialele publicate de jurnaliști să prezinte mai multe soluții pentru copii despre cum se pot proteja în fața unor astfel de agresiuni.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook