Greșeli în lanț ale medicilor, în cazul pacientei arse, la Spitalul Floreasca



Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat concluziile raportului Corpului de Control, în cazul pacientei de 66 de ani, care a luat foc pe masa de operaţie, la Spitalul Floreasca. În urma verificărilor au fost constatate mai multe greşeli. Una dintre ele este faptul că echipa de medici a aplicat un protocol atipic de aseptizare a câmpului operator. Totodată, nu există nici un element care să arate că femeia era alergică la iod, respectiv la betadină. şi care să justifice folosirea unui alt tip de dezinfectant. Ministrul Sănătăţii a explicat că a fost folosită o substanță pe bază de etanol, cu o concentraţie de 89%, cu risc combustional major.

VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății „În primul rând, biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie utilizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii și nu pentru dezinfecția pacienților. O a doua concluzie. S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 și de Spitalul Floreasca. Procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadina și în cazul pacienților alergici se folosește gluconatul de clorhexidin. În al treilea rând s-a diagnosticat greșit această alergie la iod.”

Potrivit şefului Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Comana, a fost încălcat protocolul preoperator, folosindu-se o cantitate mare de substanţă pentru aseptizarea câmpului operator. O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu biocidul pe bază de alcool. Iar erorile nu se opresc aici.

VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății „În echipa operatorie, s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi cu un medic specialist, veniți de acasă. În loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital. După cum bine știți, rezidenții atunci când intervin într-un timp operator ar trebui să fie sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.”

Ministrul Sănătăţii a dezvăluit că, în documentele operatorii acest, incident combustional apare separat, într-o anexă. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului şi întregii echipe operatorii.

COSMINA STOIAN, reporter „Constatările Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost prezentate după ce, medicul Mircea Beuran a fost demis din funcţia de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III a spitalului Floreasca. Concluzia este că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligaţiile asumate prin contractul de administrare a secţiei. De asemenea, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului şi întregii echipe operatorii.”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că ancheta administrativă de la Spitalul Floreasca va continua. Reamintim că pe 22 decembrie o pacientă a luat foc pe masa de operaţie şi a suferit arsuri de gradul doi pe 30% din suprafața corpului. Pacienta, bolnavă de cancer pancreatic, a murit şapte zile mai târziu. Necropsia a arătat că în momentul decesului arsurile nu aveau semne de infecţie şi erau în curs de vindecare.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook