Greva profesorilor, suspendată



Conflictul din Educație pare să fi ajuns la final. Cadrele didactice au suspendat greva generală și se întorc la catedră. Urmează încheierea situației școlare și probele de la Evaluare și Bacalaureat, conform ministrului Educației, Ligia Deca. Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență cu privire la Educație. Prima ordonanță se referă la creșterile salariale, care, în medie, sunt de peste 25%.

LIGIA DECA, ministrul Educației

"De la 18, 25% cât era în funcție, mă rog, funcție, grad didactic, până la 25 %, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei, în plus față de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de ordonanța 53. Majorările se adoptă de la data în care actul normativ intră în vigoare, legea nu retroactivează, deci ele vor fi acordate de la momentul în care actul normatic se publică în Monitorul Oficial."

Conform acesteia, Executivul a adoptat și o ordonanță privind acordarea de prime pentru cariera didactică și pentru cariera profesională pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sume forfetare, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli. Suma va fi acordată anual până în anul 2027, sursa fiind fondurile europene. Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic este în valoare de 500 de lei și va fi acordată tot anual în luna octombrie. Bugetul măsurii de susținere a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de 5 ani, iar bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei. Ministrul Educației a mai spus că participarea profesorilor la examenele naționale este o activitate benevolă, în condițiile în care unii profesori au amenințat cu boicotarea acestora. Decizia de suspendare a grevei a fost luată prin mandatare de la liderii județeni, au declarat liderii FSLI și FSE Spiru Haret, într-o conferință de presă. Liderii sindicatelor susțin că decizia privind suspendarea grevei din sistemul de Educație nu reprezintă o trădare. Unii profesori ar dori să continue greva fiind nemulțumiți de oferta Guvernului. Acțiunea de protest se poate relua în momentul în care angajamentele nu vor fi respectate, au avertizat sindicaliștii.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook