Impuls pentru recensământ



Numărul mare de români rămași nerecenzați a impus prelungirea, până la 24 iulie, a termenului până la care trebuie încheiat recensământul populației și locuințelor. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, până acum, doar 83% din populație a fost recenzată cu succes.

TUDOREL ANDREI, președinte, Institutul Național de Statistică ”Analizând situația din teren, ținând seama de cadrul legal, am propus, și s-a primit o decizie pozitivă din partea Comisiei Centrale pentru recensământul populației și locuințelor, să prelungim data de culegere a datelor din teritoriu până pe 24 iulie 2022. Considerăm că este o decizie corectă, mai ales ținând seama de interesul populației pentru a oferi date la recensământul populției și locuințelor.”

Mai multe județe din țară, dar și Capitala, au o rată de recenzare foarte scăzută. Singurul județ care a încheiat recensământul este Botoșani. Pentru a veni în ajutorul oamenilor care nu au reușit să se autorecenzeze online sau nu au fost găsiți acasă de recenzorii din teren, au fost înființate puncte fixe de recenzare.

RALUCA ALEXE, reporter ”La punctele fixe, românii pot merge în fiecare zi a săptămânii, chiar și în weekend. Într-o singură zi, în aceste centre au fost înregistrate peste 250.000 de persoane. Problema este că nu toate punctele fixe sunt funcționale, din lipsă de recenzori.”

Românii care nu au reușit să se recenzeze online și cei cărora nu le-a bătut recenzorul la ușă se tem că vor fi amendați. Legea prevede, însă, aplicarea amenzii, doar în cazul în care cetățeanul refuză să fie chestionat de rezenzor sau se sustrage recensământului fără a avea un motiv întemeiat. Până acum, au fost aplicate amenzi între 1.000 și 3.000 de lei mai multor cetățeni din județele Botoșani, Brașov, Bacău și Bihor, din cauză că au refuzat să fie chestionați de recenzori. În ceea ce-i privește pe cei care s-au autorecenzat online, dar nu apar pe lista celor înregistrați, problema ține, nu de posibilele erori ale platformei de recenzare, ci de parcurgerea întrebărilor, arată șeful INS.

TUDOREL ANDREI, președinte, Institutul Național de Statistică ”O persoană s-a recenzat, nu și-a oferit toate informațiile. Conform cadrului legal, nu și-a incheiat procesul de recenzare și, atunci, au obligația să furnizeze în continuare aceste informații. (...) Nu e un număr foarte mare, ținând seama de faptul că este pentru prima dată când s-a realizat o asemenea acțiune. Iar cei mai mulți, n-au fost familiarizați cu folosirea unei asemenea tehnologii.”

Din populația țintă estimată a României, de peste 19 milioane de persoane, mai sunt de recenzat peste trei milioane, până pe 24 iulie.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook