În lumea zguduită a DelteiDelta Dunării, locul unde peisajele unice se împletesc cu greutățile de zi cu zi ale celor care s-au născut aici și au ales să trăiască în continuare în această zonă. O călătorie de doar câteva minute cu bacul face trecerea din Tulcea către comuna Ceatalchioi. Un loc care a devenit mult mai cunoscut în ultimele săptămâni, din cauza conflictului din Ucraina și a resturilor de drone găsite pe teritoriul nostru, în satul Plauru, aflat extrem de aproape de portul ucrainean Ismail, atacat frecvent de forțele rusești. L-am cunoscut pe primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernegă, a cărui misiune este marcată de evenimentele din ultima perioadă.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Prima dată când au bombardat a fost multă panică, multă frică. A doua zi unii au încercat să plece la Tulcea. A fost panică mare. La scurt timp a fost găsită cea de-a doua dronă. Am avut niște informații întâmplătoare, le-am comunicat celor de la Armată, la scurt timp s-au dus dumnealor, au făcut verificări. Lucrurile atunci au început să demonstreze faptul că dronele pot cădea foarte ușor pe locuință. Casele, geamurile, casele s-au zdruncinat, geamurile au fost sparte, ușile au sărit."

La Plauru, militarii au construit adăposturi, în caz de alerte. Realizate din cadre prefabricate din beton armat, cu incinta consolidată cu strat de saci de pământ, refugiile par să îi liniștească pe locuitorii zonei.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Acum, acele spații unde te poți adăposti și proteja viața, cine vrea să se ducă se duce, cine nu, nu. Eu zic că este un lucru bun. Mă sună oamenii și din Pătlăgeanca și din Ceatalchioi, mi-au mai zis deja dacă pot face și în alte localități.// Oamenii puțin au mai căpătat încredere, văd și dumnealor că nu mai sunt abandonați."

ALEXANDRA SPÂNU, jurnalist

"Mesaje de avertizare Ro alert, adăposturi de protecție împotriva schijelor și a unei eventuale unde de șoc, toate acestea fac parte acum din realitatea locuitorilor comunei Ceatalchioi. O zonă liniștită până acum, în care tensiunea crește în ciuda apelului la calm al autorităților."

Oamenii locului au păreri împărțite. Unii se gândesc să își părăsească gospodăriile, dacă situația va continua, alții își văd de activitățile cotidiene.

"Soția nu prea poate să doarmă și a plecat la Tulcea de miercuri, să nu se îmbolnăvească. M-am pregătit acum, am făcut o gentuță, am pus o păturică acolo, apă, telefon, aparat de radio, lanternă. Dacă o ține și iarna așa, iarna plecăm, am apartament la Tulcea, mă mut acolo."

"Casa s-a zguduit, mi-a crăpat."

"-Ne-am obișnuit, ne vedem de viață normal.
-Nu vă este teamă? Nu, sincer, nu."

"Noi suntem din Tulcea, rar auzim bubuituri. Avem părinții aici. Nu le e frică, doamnă. Ei au văzut războiul. Mama are 90 de ani, a trecut prin războiul din ’44 fără probleme."

Problemele însă au și altă natură în Plauru, ne mai spune primarul comunei Ceatalchioi.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Nu au apă potabilă, nu au semnal la telefon, nu au mijloc de transport către Tulcea și totuși oamenii locuiesc acolo. Unii locuiesc din plăcere. Una din activitățile din care trăiesc este pescuitul. Nimeni nu a venit să întrebe acești oameni: V-a afectat, nu v-a afectat?"

Pescarii trebuie să atingă o cotă anuală de pește, însă acum trăiesc în tensiune, noaptea nu mai ies pentru că zgomotul motoarelor bărcilor poate fi confundat cu o dronă, Dunărea este plină de vapoare, iar cota necesară permisului de lucru pare tot mai greu de atins. O consecință și ea a conflictului de peste graniță.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook