În premieră, examenul de bacalaureat debutează în februarieÎncepe bac-ul! În premieră în învățământul românesc, luni, 12 februarie, se deschide prima etapă a examenului de Bacalaureat 2018, la care elevii de clasa a XII-a vor suţine probele de competenţe. La începutul săptămânii viitoare este programată proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Din 13 februarie se vor susţine probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă și în 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale. În 21 și 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Potrivit calendarulu stabilit de Ministerul Educației, la inițiativa fostului ministru Liviu Pop, examenul de maturitate se dă în două etape. Prima, care începe în 12 februarie, și a doua, programată în iunie, când vor fi susținute probele scrise. Între cele două etape, în luna martie, este programată simularea pentru probele scrise.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Schimbarea inițiată de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a stârnit numeroase controverse privind legalitatea testării elevilor de-a XII-a, care nu au finalizate studiile liceale, în condițile în care Legea Educației impune explicit examinarea acestora doar la momentul încheierii situației ultimului an școlar.”

Cu toate acestea, fostul ministru a semnat Ordinul privind organizarea bac-ului începând cu 12 februarie. În 2017, la fel ca și în anii anteriori, se încheiau mai întâi cursurile claselor terminale în luna mai, și abia apoi, în iunie, începea examenul de maturitate cu probele de competențe urmate de probele scrise. Inițiativele fostului șef al Educației nu rezolvă, însă, problema de fond a învățământului românesc și anume calitatea scăzută a pregătirii elevilor.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Subfinanțarea cronică a sistemului educațional și reformele succesive, în care s-au regăsit decizii aberante precum eliminarea examenului de admitere ca testare de bază a cunoștințelor elevului care dorește să urmeze un anumit profil, au dus, progresiv, la o depreciere fără precedent a nivelului de pregătire în școli.”

Rezultatul se vede în ponderea elevilor care ajung să promoveze școala fără a stăpâni competențe de bază precum cititul, scrierea, calculele aritmetice ori noțiunile de bază ale disciplinelor științifice. Nu întâmplător, ponderea acestora continuă să fie în România cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Aceleași decizii aberante îi permit absolventului nepregătit accesul la facultate, transformnd astfel, învățământul universitar în învățământ de masă. Așa se face că studenți care nu știu să vorbească ori să scrie corect românește sau care nu stăpânesc cunoștințe elementare de istorie, geografie sau matematică, ajung licențiați și, apoi, masteranzi ori doctoranzi semianalfabeți.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook