În straie de sărbătoareZiua de 24 iunie aduce Sărbătoarea Sânzienelor, descrise în popor drept nişte zâne extrem de frumoase ale câmpului. De aceea, astăzi este şi cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. Potrivit tradiției, de Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace, iar în trecut, acestea erau un prilej de întâlnire a tinerilor pregătiți de căsătorie. La iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, tot în această zi se sărbătorește și ia, piesă vestimentară reprezentativă a costumului popular românesc. Pentru a intra în atmosfera tradițiilor și obiceiurilor specifice acestei zile, bucureștenii și nu numai, au fost așteptați la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.

FLORINA ILICEA, reporter

„Astăzi este motiv de dublă sărbătoare! Pe lânga Sânziene, încă din anul 2013, românii se mândresc și cu Ziua Internațională a iei. Cu aceste ocazii, aici la Muzeul Satului din București au fost organizate numeroase evenimete, iar vizitatorii care îmbracă în ie au intrare gratuită.”

„Cum vi se pare ideea acestui eveniment? Foarte frumos.”

„Important este că este Ziua Internațională a iei. Deci, pe lângă Sfânta Sărbătoare, serbăm și tradiția care vrem să meargă mai departe.”

GEORGIANA ONOIU, muzeograf

„Pentru noi deja a devenit o tradiție ca de mai mulți ani să celebrăm atât Ziua Internațională a iei, cât și sărbătoarea Sânzienelor. Vizitatorii, astăzi, vor găsi un program încărcat. Avem alături de noi „Vatra Hărmanului”, care reconstituie obiceiul de Sânziene, avem atelier legat de cununile de Sânziene și de ceea ce mai reprezintă astăzi obiceiul.”

Se spune că florile de Sânziene au puteri magice și pot prevesti evenimente importante din viața omului, căsătoria sau moartea, sănătatea sau boala, norocul și bunăstarea. De asemenea, în noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook