Inițiativă legislativă pentru creșterea natalității



Inițiativă legislativă pentru creșterea natalității, în România! Potrivit expunerii de motive, practica alăptării este considerată încă, deficitară în țara noastră. Potrivit estimărilor, doar 20 la sută dintre mame își alăptează copiii în primele șase luni de viață. Asta, deși, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani a copilului, pentru o bună dezvoltare fizică și psihică. Totodată, rata alăptării exclusive este și mai redusă, fiind estimată la mai puțin de 13 la sută, procent care ne situează pe ultimul loc în Europa. Următoarea țară în acest top negativ este Iralnda, cu 53 la sută. Spre deosebire de noi, în țările nordice, mamele își alăptează bebelușii exclusiv la sân, în primele șase luni de viață într-o proprție de peste 90 la sută. Efectul procentului scăzut din țara noastră se vede în scăderea dramatică a natalității. Inițiativa legislativă care are ca scop remedierea situației natalității are trei componente.

MIHAELA NIȚĂ, medic pediatru ”Prima dintre ele se referă la recunoașterea meseriei de consultant în lactație și la înființarea unei comisii naționale care să se ocupe de alăptare. A doua propunere legislativă se referă la maternitățile părietene ale copilului, așa zisele maternități ”bebe-friendly” și relansarea acestui proiect legislativ extrem de important pentru țara noastră, iar a treia lege se referă la băcnile de lapte. Suntem una dintre puținele țări din Ewuropa care nu are încă o bancă de lapte funcțiuonală.”

Renunțarea la alăptarea exclusiv la sân în România are legătură cu informarea și sprjinul acordat de personalul medical, precum și cu lipsa unor ghiduri clare și a unei autorități care să se ocupe de acest domeniu, se mai arată în expunerea de motive. Prin urmare, sintuația gravă în care se află țara noastră, în acest domeniu, face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a alăptării la sân a copiilor ca prioritate națională. Proiectul privind înființarea Comisiei Naționale de Alăptare are tocmai rolul de a încuraja, sprijini și promova alăptarea. Dacă proiectul va fi adoptat, Comisia Națională de Alăptare va funcționa în subordinea Ministerului Sănătății. Conform inițiatorilor proiectului de lege, înființarea unei astfel de comisii este recomandată de UNICEF și de Organizația Mondială a Sănătății. Printre țările în care funcționează astfel de comisii de alăptare se numără Germania, Statele Unite ale Americii, Canada și și Brazilia. Proiectul de lege a fost depus deja, la Parlamentul României, pentru dezbatere și vot.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook