Istoria orei de varăIdeea trecerii la ora de vară a apărut în secolul al XVIII-lea. Atunci, omul de știință Benjamin Franklin, care studia modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau, a avansat în mod satiric ideea că s-ar realiza o economie prin folosirea luminii de dimineață a soarelui. Mai apoi, în 1895, entomologul neozeelandezul George Vernon Hudson a susținut că ar fi nevoie de o trecere la ora de vară, pentru a avea mai multă lumină ca să studieze insectele. Introducerea orei de vară s-a născut, însă, ca o necesitate de război, în timpul primului război mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. Puterile Antantei, dar și alte țări, printre care Statele Unite ale Americii, au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917, decizie la care s-a aliniat și România. După încheierea războiului, multe state au revenit la timpul standard dinainte. Ora de vară a revenit, însă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tot pentru economisirea rezervelor energetice. După încheierea conflagrației mondiale, s-a revenit la timpul standard. În anii `70, statele membre ale Uniunii Europene au reintrodus sistemul orei de vară, cu scopul de a face economie de energie, în contextul crizei petrolului. În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, şi a funcţionat cu sincope, până în 1979, când a devenit permanentă. Sistemul actual de oră de vară este în vigoare, însă, din 1997. La ora actuală, ora de vară este valabilă, la ora actuală, în peste 70 de țări şi afectează, anual, peste un miliard de oameni.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook