Lăzile de zestre, realizate, din nou, în BudureasaTradițiile în satul Budureasa din județul Bihor se transmit din generatie in generatie! Un localnic realizează lăzi de zestre. În trecut aceste lăzi făceau parte din categoria obiectelor cu valoare utilitară, dar aveau și o valoare simbolistică specială. Mai mult, nu lipseau din ceremonialului nunții. În timp, meșteșugul lădăritului a început să fie o îndeletnicire din ce în ce mai rară. Dacă în urmă cu un deceniu, în Budureasa mai existau câțiva meșteri care realizau vestitele lăzi de zestre, astăzi singurul care a ales să ducă tradiția mai departe este Simon Nistor. Acesta a învățat meșteșugul lădăritului, de la unul din ultimii meșterii care mai lucrau în sat.

SIMON NISTOR, meșter
"Trebuie un lemn ales care merge perfect pe fibră, după aceea trebuie crăpat, trebuie mezdrit, trebuie făcute canalele cu horju, trebuie pus la afumat. După ce se afumă, se montează, după ce se montează trebuiesc făcute aceste modele. Folosesc instrumentele vechi, acesta și asta e o daltă, la făcut modelele și celelalte sfleder, ce e nevoie."

Importanța în cultura tradițională a lăzii de zestre și a meșteșugului realizării acesteia este susținută și de specialiștii în etnografie de la Muzeul Municipal din Beiuș.

CRISTIAN ȚOTA, muzeograf
"În Muzeul Municipal din Beiuș păstrăm o multitudine de piese de această natură lăzi de zestre și ele provin din mai multe sate din zona Beiușului. În fiecare sat era cineva care confecționa o ladă de zestre pentru că era o piesă absolut necesară în inventarul casei, pentru că era principala piesă de depozitare a materialelor textile și mai mult decât atât lada de zestre era o piesă folosită în ceremonialul nunții pentru că ea aducea la noua casă zestrea fetei de măritat de aceea ea este fabricată în zona Beiușului în toate satele. Dintre aceste sate, Budureasa s-a specializat tocmai pe confecționarea lăzilor de zestre, iar lăzile de zestre de la Budureasa sunt cunoscute nu numai în Bihor și în tot arialul de vest al României."

Meșterul Simon Nistor, din Budureasa, spune că își dorește ca lăzile iesite din mainile lui de el să fie cunoscute din nou în țară. Mai mult, îi îndeamnă pe tineri să încerce să învețe și să practice meșteșugurile tradiționale. Crede că în acest mod, o parte semnificativă din cultura tradițională va rămâne vie în spațiul satului românesc.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook