Lege contra risipei alimentareCinci milioane de tone de alimente sunt aruncate, anual în ţara noastră, în timp ce peste 150.000 de copii merg în fiecare seară flămânzi la culcare! Cu aceste argument vine inițiatorul Legii privind diminuarea risipei alimentare, deputatul Florin-Alexandru Alexe, care, în prezent, doreşte reformarea cadrului legislativ. El afirmă că legea iniţială, adoptată în legislatura 2012-2016, a reprezentat primul pas către asumarea luptei împotriva risipei alimentare de către societatea românească. Acum însă, este nevoie de o nouă lege, capabilă să răspundă provocărilor prezentului.

prin telefon: FLORIN-ALEXANDRU ALEXE, deputat PNL

”Din studiile pe care le avem disponibile și la nivelul Uniunii Europene și la nivelul României: 49% din risipă este la nivelul gospodăriei, iar restul de 51% revine retailerilor, producătorilor și așa mai departe. Mult mai ușor să fie constrânși de lege sau îndreptați de lege sunt cei din industrie, din retail, pentru consumatori este un proces îndelungat. Am propus anumite sancțiuni pentru cei care nu raportează, pentru că avem o problemă și legată de raportarea acestor date de risipă alimentară. Ei vor trebui să raporteze anual aceste cantități care sunt aruncate și acum, în premieră, de asemenea, vor trebui să aibă un plan anual de diminuare a risipei alimentare. Iar amenzile, chiar dacă noi am propus în proiectul de lege, urmează să fie dezbătute, discutate inclusiv cu actorii implicați.”

Obiectivul principal al noului proiect de lege este înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare, până în anul 2030. Iniţiatorii susţin că va fi creată o platformă online împotriva risipei alimentare, gestionată de Ministerul Agriculturii. În acest fel, vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici. De asemenea, operatorii economici vor primi constant materiale informative, redactate de către Ministerul Agriculturii, ce vizează lupta împotriva risipei alimentare. În cazurile în care companiile vor continua să îşi păstreze obiceiurile nocive, administrația publică va avea obligația să intervină. Strategia națională împotriva risipei alimentare ar urma să fie actualizată cel puțin o dată la 5 ani. În prezent, România ocupă locul 9, în Uniunea Europeană, în topul celor mai risipitoare ţări. Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, un impact imens asupra climei și asupra societății. În acelaşi timp, calculele arată că, aruncând mâncarea la gunoi, un român iroseşte lunar între 400 şi 670 de lei.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook