Lege pentru reducerea risipei alimentare



Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Tocmai de aceea, un proiect de lege privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare a fost adoptat de Senat. Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară. Autoritățile administrației publice vor avea obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare, iar operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Florin-Alexandru Alexe, ne-a vorbit despre importanța acestei legi.


FLORIN-ALEXANDRU ALEXE
vicepreședinte, Camera Deputaților
"Este această parte de educație și educare foarte importantă, dar sunt si multe informații pe care românii nu le au și nu știu cum să procedeze. Sunt anumite alimente la care de exemplu nu trebuie să ne uităm numai la data de expirare. Dacă ai niște zahar acasă sau niște sare și vezi că a expirat, nu trebuie neapărat să o arunci și aici și Uniunea Europeană ne ajută să nu mai risipim aceste resurse pentru că pentru a face acele bunuri, acele produse, se consumă curent electric, se consumă resursă umană.(..) Încercăm să facem ca legislația să ușureze ca aceste produse să poată să fie donate și după acea dată de expirare pentru că de multe ori ea nu este în concordanță cu produsul.“

 

Oamenii spun că mai ales din cauza inflației încearcă să nu mai risipească mâncarea.

"Am început să mânânc cum mâncam când eram copil. Deci exact ce mâncam de copil, pentru că nu îmi permit din pensia pe care o am. Dacă îmi cumpăr ceva mai bun de exemplu să spunem acuma cașcavalul pe care l-au făcut 100 de lei aproape, brânza care-i 50 de lei. Păi dacă îți cumperi o bucățică nu-ți mai convine să o arunci, pe aia dai 20-30 de lei."

"Avem ce ne trebuie. Trăim decent. Ne facem socotelile, desigur că este mai greu acum dar asta e situația."


LORENA PODAR
reporter

"Potrivit unui set de bune practici, transmis de Ministerul Agriculturii, pentru a evita risipa alimentară, românii sunt sfătuiți să facă o listă de cumpărături și să achiziționeze doar cantitatea de care au nevoie. De asemenea, alimentele trebuie depozitate în mod corespunzător, după citirea cu atenție a datei de expirare."


Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, aproape o treime din alimentele produse în lume pentru consumul uman anual se irosesc. Pentru Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă, media este de aproximativ 110 kg, de peste 10 ori mai mare decât cea a regiunilor sărace. Doar în Europa, alimentele risipite în prezent ar putea hrăni 200 de milioane de persoane.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook