Legea registrului național al infracțiunilor sexuale, promulgatăEste oficial! România va avea un registru național al infracțiunilor de natură sexuală. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite identificarea rapidă a prădătorilor sexuali, prin intermediul ”Registrului naţional automatizat”. Reglementarea, adoptată, în 14 mai, de Parlament, are drept scop prevenirea şi combate infracțiunile sexuale asupra unor persoane precum și asupra minorilor „ca un mijloc de cunoaştere şi identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenţii şi infracţiuni”, arată obiectul legii. Noul act normativ completează și legea din 2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. Registrul va fi gestionat de Ministerul de Interne și va conține datele persoanelor judecate și condamnate pentru infracțiuni de natură sexuală. Nu se înscriu în Registrului naţional automatizat persoanele care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.

TORA APETRII, reporter "Legea promulgată, astăzi, impune reguli noi privind angajarea în anumite domenii. Astfel, toate unitățile din sistemul de învățământ, sănătate și protecție socială, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt obligate să le ceară angajaților și colaboratorilor un certificat de integritate care să arate dacă persoane respective sunt sau nu înregistrate în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Un astfel de certificat se obține în aceleaşi condiţii în care se eliberează certificatul de cazier judiciar. În certificatul de integritate comportamentală se înscriu toate datele existente în Registru cu privire la persoana în cauză, dacă este înscrisă, iar certificatul este valabil 6 luni de la data eliberării.”

Potrivit legii, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, odată la cel mult trei luni, informații precum profesia, mijloacele de trai, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce școli sau spitale de copii frecventează. În plus, în cazul în care își schimbă locuința sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunțe Poliția în cel mult 3, respectiv 15 zile. Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Inspectoratul General al Poliției Române are sarcina de a face Registrul funcțional până la 1 ianuarie 2020, timp în care lipsa certificatului de integritate comportamentală va fi suplinită prin adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată este culpabilă de vreuna dintre infracțiunile prevăzute. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, în România sunt înregistrate cel puțin două cazuri de viol zilnic, un minor este abuzat sexual la fiecare 4 zile, iar situațiile de pornografie infantilă, pedofilie, incest, lipsire de libertate și trafic de persoane sunt la ordinea zilei. Totodată, rata de recidivă pentru persoanele condamnate în astfel de cazuri este de 70%. Legea promulgată de președintele Iohannis a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan și a beneficiat de susținerea a 110 deputați și senatori.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Suflete tradate
Drama

Suflete tradate

“Suflete tradate” spune povestea fascinanta a doua verisoare, Rashi si Gopi, complet diferite una de cealalta, care, in urma casatoriei, locuiesc in aceeasi casa, impreuna cu familia extinsa.

vezi detalii
Comerciantul
Drama istorica

Comerciantul

Mulți oameni măreți au avut începuturi modeste. Spre finalul tumultuoasei Dinastii Joseon, Chun Bong Sam este un negustor ambulant care a moștenit conducerea unui grup comerciant în dificultate.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook