Legislația privind amenajarea pârtiilor de schi, o problemă spinoasăNumarul mic al "autostrăzilor zăpezii" un mare minus pentru turismul din România! Ţara noastră a rămas codaşa Europei la acest capitol care atrage sute de mii de turişti în alte ţări de pe continent. În momentul de faţă, în România se poate schia pe o distanţă de 160 de kilometri de pârtie. Dacă facem o comparație cu alte state din Uniunea Europeană, asta înseamnă că avem pârtii cât o stațiune din Austria sau Franţa. Asta, deși condițiile din țara noastră ar permite amenajarea unor pârtii care să ne pună pe picior de egalitate cu cele două țări date ca exemplu. Situația trezește îngrijorare și determină societatea civilă să reacționeze. La apelul organizaţiilor Nostra Silva şi Romontana au răspuns mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și autorități locale și centrale. Toti au participat la întâlnirea de lucru organizată în staţiunea Băile Homorod din județul Harghita. La masa rotundă au fost puse în discuție principalele probleme legislative ce afectează atât dezvoltatorii, cât și iubitorii sporturilor de iarna. Subiectul care a stârnit cele mai multe reacţii a fost cel al legislaţiei.

ISTVAN TOKE, Asociația Nostra Silva "Este foarte greu să faci schi fără să ai pârtii de schi! Este absolut normal, la ora actuală, că cei mai mulţi români merg să schieze în Austria, Elveția, Italia sau Franţa şi, în acest timp, potenţialul care există în Munţii României nu este utilizat. Problema este că, în România, zonele în care există munţii se află în zona forestieră. În aceste condiţii, vrând-nevrând, trebuie să treacă prin fondul forestier. Scoaterea din fondul forestier este o problemă destul de spinoasă, complicată şi dificilă, nu numai prin prisma sumelor de bani ce trebuie plătite pentru scoatere, ci şi prin prisma faptului că există o abordare foarte negativă vis-a-vis de scoaterea din proprietate şi defrişări. Scoaterile nu înseamnă că se distruge pădurea şi suprafaţa lor, pentru că, la momentul actual, dezvoltatorul e obligat să compenseze cu alte suprafeţe de pădure."

PETRE POPA, dezvoltator pârtii de schii "Din punct de vedere al domeniului schiabil, la nivel naţional, potenţialul de dezvoltare este foarte mare. Din păcate, suntem rămaşi în urmă nu numai faţă de Occident, ci şi faţă de țările vecine concurente. Se poate face mult mai mult în acest domeniu. Depinde doar de noi să ne dezvoltăm țara."

Blocajele pe care le întâmpină operatorii economici din domeniu sunt greu explicabile printr-un raţionament simplu.

GHEORGHE FÂRLAN, preşedintele Obştii “Banca Gilortul Novaci” "Am văzut cu ochii noştrii că nu se doreşte acest lucru, pentru faptul că am împiedica dezvoltarea turismului, adică profiturile să nu mai vină din alte zone din ţară, ci să rămână acolo unde sunt, spre exemplu în zona Valea Prahovei."

Pentru exemplificare, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează 116 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les Trois Valles, însumează circa 600 de kilometri de pârtii. În Austria, landul Salzburg are 22 de regiuni de schi cu 1.700 kilometri de pârtii. În cei 22.000 de kilometri de pârtie din cele peste 800 de staţiuni montane s-au investit sute de milioane de euro. Austriecii au pariat pe piste nocturne, instalaţii de transport pe cablu, zăpadă artifi­cială şcoli atestate de schi, dar şi unităţi de cazare pentru turişti, dotate cu centre spa.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook