Mai puține activități culturale



Pandemia de coronavirus şi măsurile restrictive, impuse de autorităţi, au avut consecinţe şi în sectorul cultural. Au fost mai puţine cărţi împrumutate de la bibliotecă, mai puţine spectacole de teatru, mai puține concerte şi vizite la muzee, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, pentru anul 2021. Anul trecut, bibliotecile au împrumutat cititorilor, la nivel naţional, 16,3 milioane de volume, adică mai puţin de jumătate faţă de 2019 şi cu peste 4 milioane mai puţin faţă de 2020. Numărul utilizatorilor activi a scăzut la 2,1 milioane de persoane, cu 377.000 mai puțin, comparativ cu anul 2020. Reţeaua de biblioteci a cuprins, în anul 2021, aproximativ 8.500 de biblioteci, cu circa 156 milioane volume disponibile. Deşi numărul bibliotecilor din mediul rural este considerabil mai mare decât cel din mediul urban, şi anume de peste 5.000, acestea însumează numai 34 de milioane de volume, din total. În vreme ce numărul abonaților la biblioteci a scăzut, în 2021, iubitorii de cultură au fost atrași de muzee, dar și de concerte.

FLORINA ILICEA, reporter
”Anul trecut, muzeele, grădinile botanice şi zoologice, acvariile și rezervațiile naturale s-au bucurat de mai mulţi vizitatori, faţă de 2020, când, mai multe luni la rând, astfel de activităţi au fost suspendate, pe fondul pandemiei. Și în cazul spectacolelor şi concertelor, au fost mai mulți spectatori, în 2021. Cu toate acestea, cifrele sunt semnificativ mai mici faţă de 2019, în ambele cazuri fiind vorba de o diferenţă de peste 6 milioane de persoane.”

Mai exact, în 2021, numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a însumat 11,4 milioane de persoane, iar instituţiile şi companiile de spectacole și concerte au susţinut peste 14.000 de reprezentaţii, urmărite de aproximativ două milioane de spectatori. Activitățile cultural-artistice s-au desfășurat cu limitarea capacităţii, pentru a putea fi respectată distanţarea socială și pentru a preveni, astfel, răspândirea coronavirusului.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook