Majorarea salariului minim crește șomajul, arată un studiu de specialitateMajorarea salariului minim în ritmul promis de guvernarea PSD va avea ca rezultat creșterea şomajului în rândul tinerilor. Cel puțin așa arată un studiu de impact realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România şi lector al Institutului Bancar Român. Studiul porneşte de la o analiză a poverii cheltuielilor salariale pentru companii, pe baza ultimelor situaţii financiare disponibile. În cercetare se precizează că, deşi rata generală a şomajului din România este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, situaţia este îngrijorătoare pe categoria de vârstă 20-25 de ani. Aici, ţara noastră înregistrează al treilea cel mai ridicat nivel al şomajului din UE. Cercetarea arată şi alte efecte ale majorării salariului minim, respectiv descurajarea antreprenoriatului şi accentuarea polarizării între firmele mici şi cele mari, mai ales atunci când există impredictibilitate cu privire la evoluţia viitoare a cadrului fiscal şi a altor cheltuieli.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Industria textilă pare a fi cea mai afectată. În acest sector s-a înregistrat, în ultimii trei ani, cel mai ridicat procent al companiilor insolvente raportat la numărul companiilor active. Practic, dacă statul va impune cheltuieli mai mari cu salariile, aceste afaceri riscă dificultăţi financiare și chiar întreruperea activităţii."

Acesta este al doilea studiu de impact al măsurilor fiscale din noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE realizat de Iancu Guda, după cel privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri în locul celui pe profit. În anul 2008, salariul minim reprezenta 27% din salariul mediu, însă ponderea a ajuns la 43% în 2016 şi va urca la 63% în 2020, dacă se aplică majorările propuse în programul de guvernare. În programul de guvernare din ianuarie, PSD promitea creşterea accelerată a salariului minim pe economie, la 1.450 lei în 2017, măsură aplicată de la 1 februarie, şi apoi la 1.510 lei în 2018, 1.625 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020. În noul program de guvernare, creşterea este accelerată semnificativ, iar PSD propune salariu minim diferenţiat, mai mare cu 15-25% pentru studii superioare. Recent, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a declarat că salariul minim diferenţiat pentru studii superioare este o măsură comică, menită să salveze universităţile private.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook