Malurile Peței au rămas fără niciun arboreMai mulți arbori de pe malul unui pârâu din Oradea au fost puși la pamânt, iar ecologiștii acuză tăierile "agresive" care au fost efectuate în zonă. Operațiunea de defrișare a început în această săptămână și în scurt timp pe site-urile de socializare au apărut înregistrări care arătau malurile Peței rămase fără niciun arbore, în timp ce pe fundal se auzeau drujbele în acţiune. Postările au stârnit numeroase reacţii din partea orădenilor, care acuză autorităţile că în continuare nu sunt preocupate de verdele municipiului.

FLORIN BUDEA, președinte Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Bihor

”Pentru mine este greu de înțeles ceea ce se întâmplă în aceste zile pe râul din Oradea. Cu atât mai mult eu însumi am participat în anii trecuți la campanii de plantare a unor copaci în acea zonă. Campanii la care au fost parteneri primăria Municipiului Oradea și Apele Române. Astăzi brusc cineva a descoperit că acei copaci sunt o problemă. ”

De cealaltă parte, A.B.A. Crișuri, instituția care se ocupă de tăierea arborilor din zonă, declară că acțiunile desfășurate sunt pe cursurile de apă, pe digurile de apărare, care nu sunt spații publice. Acestea sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei. În zonă s-a dezvoltat o vegetație spontană, dar au fost identificați și puieți plantați în taluzul digului de apărare de către voluntari, care urmează să fie mutați.

ANCA MIHOCIU, purător de cuvânt A.B.A. Crișuri

”Conform legii pe diguri și orice lucrare de apărare nu este permis prezența masei lemnoase, nu sunt permiși pomii. Puieţii vor fi salvaţi prin strămutare. De această acțiune se va ocupa și primăria Municipiului Oradea.”

Într-adevar, municipalitatea orădeană a făcut plantări pe malul Peţei în anii 2012, 2013 şi 2014. Puieţii nu au fost sădiţi însă pe taluz sau pe dig, ci de-a lungul pistei de biciclete amenajate pe malul pârâului. Purătorul de cuvânt ABA Crișuri, Anca Mihociu a precizat că, în perioada următoare, instituţia va îndepărta vegetația spontană crescută strict în taluzul digului, vegetație care afectează linia de apărare.

ANCA MIHOCIU, purtător de cuvânt A.B.A. Crișuri

”Un mesaj pe care am dori să-l adresăm în mod special reveranilor este acela că aceste acțiuni nu sunt în defavoarea mediului. Este o acțiune de punerea în siguranță a digurilor. ”

Muncitorii A.B.A. Crişuri au început și decolmatarea Peţei. Pârâul are depuneri consistente de aluviuni dar și gunoaie precum anvelope, mase plastice sau textile.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook