Medicii au interdicție să vorbească despre situația din spitale



Cadrele medicale nu mai au voie să furnizeze informații despre ce se întâmplă la locul lor de muncă, pe perioada stării de urgenţă. Cu toate acestea, sunt medici care încă vorbesc despre activitatea lor. Săptămâna trecută, medicul militar anestezist Mihai Mărginean, detașat de la Cluj-Napoca la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava, a vorbit despre situația de acolo, într-o postare pe contul de Facebook al MApN.
"BUM!!! Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștri albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă „domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60%, apoi mă uit mai sus… spre Dumnezeu și dintr-odată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI!”

MIHAI MĂRGINEAN, medic militar „Mulţi mi-au zis ca sunt acolo în prima linie şi am zâmbit, pentru că eu ştiu că eu sunt de fapt în ultima. Eu sunt ultima verigă. Dincolo de mine nu mai este nimic. Nu neapărat de mine, ci de medicii anestezişti. Noi suntem cei care negociem cu Dumnezeu o clipă, o oră, o zi. Pf, rareori o săptămână din viaţa pacienţilor noştri”.

Ulterior, solicitat pentru un interviu de către jurnaliştii de la Zoarul Financiar, medicul a afirmat că nu poate vorbi decât prin Biroul de Presă al MApN. Un medic de la Spitalul Judeţean din Suceava a sfidat şi el interdicţia de comunicare şi a spus că în unitatea sanitară nu sunt materiale de protecţie, iar spitalul ar fi fost mort fără armată. Despre problemele din spitale vorbeşte public şi Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din București, unul dintre primii medici din România care au spus adevărul despre infecțiile nosocomiale și a făcut publică, în 2016, o filmare cu un pacient internat la Spitalul de Arși, pe ale cărui răni se aflau viermi.

CAMELIA ROIU, medic anestezist „Se minte foarte mult, ca şi la Colectiv, cum s-a minţit de zeci de ani, cum iar avem de toate, iarăşi suntem în control, când, de fapt, spitalele sunt total nepregătite”.

Întrebarea care se pune este de ce medicii din Franţa, Italia sau Spania pot vorbi în presă sau în mediul online despre problemele din spitale şi despre aspecte legate de pacienţii cu COVID-19, iar medicii români au interdicţie. Pe lângă cadrele medicale, în România, nici reprezentanţii administraţiilor locale nu au voie să furnizeze informaţii cu privire la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Luna trecută, prefecții au primit o circulară semnată de secretarul de stat în M.A.I. Gheorghe Sorescu, prin care au fost anunțati că le este interzis să comunice date despre pacienți sau testele pentru COVID-19. Singurele informații din spitale care pot fi transmise au ca sursă Grupul de Comunicare Strategică.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook