Minerii care protestează la Paroșeni și Uricani, afectați de șederea în subteran



Protestul minerilor din Valea Jiului continuă! 100 de mineri de la exploatările Paroşeni şi Uricani s-au blocat de luni, în subteran, nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise. Oamenii sunt disperaţi, pentru că 300 de angajaţi ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de concediere.

BIANCA ROTARU, reporter "Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă."

Minerii sunt obosiți, iar starea lor de sănătate este afectată de faptul că se află în subteran de atâtea zile. Unul dintre protestatari a fost transportat la spitalul din Vulcan pentru îngrijiri medicale. Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii.

prin telefon: DUMITRU COSTIN, preşedinte, Blocul Naţional Sindical ”Se lucrează în minele de huilă din România cu tehnologie din anii '60. Oamenii dezbrăcați până la brâu, în chiloți, pe 35 de grade temperatura în subteran, niște condiții improprii, cu risc de explozii și accidente ori viața pusă în pericol, cu silicoză, cu boli. De asta, munca acolo trebuie oprită, în subteran. România trebuie să treacă la producția de energie din alte surse, spre exemplu pe gaz."

Reprezentanții sindicaliştilor au solicitat sprijin pentru organizarea unei întâlniri cât mai rapide cu premierul desemnat. Ei au declarat că, în cazul în care nu vor reuși până luni, singura speranță rămâne ca noul Guvern să treacă în Parlament.

prin telefon: DUMITRU COSTIN, preşedinte, Blocul Naţional Sindical "Ce pot să spun eu este ca noi, la nivelul BNS, avem de şase ani gata, atenție, de şase ani gata, o alternativă pentru Valea Jiului. E un dosar complet, pe baza unei analize. Noi am identificat și domeniile unde se pot crea noi locuri de muncă în județul Hunedoara, unde ai putea să anagajezi mii de oameni, nu doar pe cei din Valea Jiului."

Reprezentanţii Administraţiei Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului şi reprezentanţii sindicali au discutat cu protestatarii, însă minerii solicită garanţii din partea ministerului de resort că solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook