Mircea Cărtărescu, în dialog cu Clara Usón



„Ni­meni nu este o insulă de sine stă­tătoare; fiecare om este o parte a Continentului.“

Cuvintele poetului englez John Donne, reluate de Ernest Hemingway şi prezentate de Excelenţa Sa, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Manuel Larrotcha Parada au avut ecou într-o seară în care valorile universale ale literaturii au atras mulţi iubitori de cultură la Institutul Cervantes din Capitală. Mai ales că dialogul cultural a avut loc în prezenţa scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Clara Usón.

PABLO DIEZ ASTRUGA, ataşat cultural, Ambasada Spaniei la Bucureşti

„Este un program complex, amplu pentru promovarea limbii şi culturii spaniole. Profitând de momentul bun pe care îl traversează literatura română, în Spania, şi de legăturile dintre cele două ţări, am avut şansa să în reunim pe Mircea Cărtărescu, un scriitor foarte important la nivel european, şi pe Clara Usón, de asemenea o scriitoare de mare succes, atât în Spania cât şi în România, pentru a vorbi de literatură."

Clara Usón, născută la Barcelona, este cunoscută publicului românesc, după traducerea de către Mariana Sipoş a romanului său, "Fiica Estului", un volum despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei. Cartea este un melanj de istorie şi ficţiune, în care Clara Usón vorbeşte despre războiul din fosta Iugoslavie.

CLARA USON, scriitoare

„Literatura are peste 2.000 de ani, dar umanitatea a dus multe lupte, ne-am luptat unii cu alţii, în tot acest timp şi de multe ori în literatură regăsim toate aceste ciocniri violente."

Şi dacă nimeni nu este o insulă, pentru a ne întoarce la cuvintele poetului englez, concluzia serii îi aparţine lui Mircea Cărtărescu: literatura este cea care conectează şi ne formează.

MIRCEA CĂRTĂRESCU, scriitor

„Pentru mine modalitatea de a atrage oamenii spre literatură este scrisul decent şi poate chiar performant. Şcoala are această sarcină de a forma, de a construi nişte oameni, fără lectură nu poţi construi nimic."

Dialogul celor doi scriitori a pus în evidenţă câteva similitudini din opera lor, care reflectă o societate cu bune şi rele, cu lumini şi umbre, cu temeri şi pasiuni umane.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook