Mircea Cărtărescu, în dialog cu Clara Usón„Ni­meni nu este o insulă de sine stă­tătoare; fiecare om este o parte a Continentului.“

Cuvintele poetului englez John Donne, reluate de Ernest Hemingway şi prezentate de Excelenţa Sa, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Manuel Larrotcha Parada au avut ecou într-o seară în care valorile universale ale literaturii au atras mulţi iubitori de cultură la Institutul Cervantes din Capitală. Mai ales că dialogul cultural a avut loc în prezenţa scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Clara Usón.

PABLO DIEZ ASTRUGA, ataşat cultural, Ambasada Spaniei la Bucureşti

„Este un program complex, amplu pentru promovarea limbii şi culturii spaniole. Profitând de momentul bun pe care îl traversează literatura română, în Spania, şi de legăturile dintre cele două ţări, am avut şansa să în reunim pe Mircea Cărtărescu, un scriitor foarte important la nivel european, şi pe Clara Usón, de asemenea o scriitoare de mare succes, atât în Spania cât şi în România, pentru a vorbi de literatură."

Clara Usón, născută la Barcelona, este cunoscută publicului românesc, după traducerea de către Mariana Sipoş a romanului său, "Fiica Estului", un volum despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei. Cartea este un melanj de istorie şi ficţiune, în care Clara Usón vorbeşte despre războiul din fosta Iugoslavie.

CLARA USON, scriitoare

„Literatura are peste 2.000 de ani, dar umanitatea a dus multe lupte, ne-am luptat unii cu alţii, în tot acest timp şi de multe ori în literatură regăsim toate aceste ciocniri violente."

Şi dacă nimeni nu este o insulă, pentru a ne întoarce la cuvintele poetului englez, concluzia serii îi aparţine lui Mircea Cărtărescu: literatura este cea care conectează şi ne formează.

MIRCEA CĂRTĂRESCU, scriitor

„Pentru mine modalitatea de a atrage oamenii spre literatură este scrisul decent şi poate chiar performant. Şcoala are această sarcină de a forma, de a construi nişte oameni, fără lectură nu poţi construi nimic."

Dialogul celor doi scriitori a pus în evidenţă câteva similitudini din opera lor, care reflectă o societate cu bune şi rele, cu lumini şi umbre, cu temeri şi pasiuni umane.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Suflete tradate
Drama

Suflete tradate

“Suflete tradate” spune povestea fascinanta a doua verisoare, Rashi si Gopi, complet diferite una de cealalta, care, in urma casatoriei, locuiesc in aceeasi casa, impreuna cu familia extinsa.

vezi detalii
Crusoe
Aventura

Crusoe

Eroul poveștii este un bărbat pe nume Robinson Crusoe care, împreună cu tovarășul său, naufragiază pe o insulă unde vor petrece 28 de ani. Doar amintirea iubitei sale îl poate ajuta pe Crusoe să nu își piardă mințile. Crusoe și prietenul său trebuie să își folosească întreaga inteligență pentru a supraviețui.

vezi detalii
Comerciantul
Drama istorica

Comerciantul

Mulți oameni măreți au avut începuturi modeste. Spre finalul tumultuoasei Dinastii Joseon, Chun Bong Sam este un negustor ambulant care a moștenit conducerea unui grup comerciant în dificultate.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook