Monografia satului Sighiștel din Bihor, lansată de sărbătoriMoment important pentru sătenii din Sighiștel, comuna Câmpani, județul Bihor! Oamenii locului au avut parte, chiar de sărbători, de lansarea monografiei „Satul Sighiștel. Case, oameni și tradiții”, o lucrare ce poartă semnătura a doi reprezentanți ai elitei culturale bihorene: Constantin Butișcă și Mircea Pașca! Volumul mografic este prefațat de poetul bihorean Pașcu Balaci, cel care a cuprins într-un vers esența vetrei românești: ”Când satul eu credeam că-i țară!”. Lucrarea cuprinde o prezentare generală a satului Sighiștel, apoi, îl introduce pe cititor în casele și sufletele oamenilor locului, și, nu în ultimul rând, descrie cu acuratețe tradițiile zonei. Monografia se încheie cu datele localnicilor școliți, cu facultate sau care urmează cursuri universitare. De asemenea, sunt prezentate informații despre mina de cărbune din Sighiștel. Printre invitații de onoare la eveniment s-au numărat primarul comunei Câmpani, Raul Bocșe, directorul general al Național TV, Călin-Mircea Popa, publicistul Pașcu Balaci și Ștefan Avram, directorul Editurii „Aureo” din Oradea.

CONSTANTIN BUTIȘCĂ, autor "Sighiștelul, prin valea lui, este cunoscut în întreaga lume ca zona cu cele mai multe peșteri pe kilometru de vale din România. Sunt peste 200 pe 4,5 kilometri de vale. Satul dumneavoastră merita să aibă o asemena carte de identitate."

MIRCEA PAȘCA, autor "E un lucru pe care mi l-am dorit din tot sufletul și, de mult, pentru că aș vrea și am ținut din tot dinadinsul ca să lăsăm ceva urmașilor noștri, spiritual, să aibă o bază mai bună de identificare decât am avut noi."
 
RAUL BOCȘE, primarul comunei Câmpani "Vreau să-l felicit în primul rând pe domnul Constantin Butișcă. Îl felicit pentru cartea scrisă și, în special, pe domnul Pașca, fiindcă eu cred că fără domnul Pașca, fără contribuția lui financiară, această carte nu cred că se realiza."

CĂLIN-MIRCEA POPA, director general Național TV "Un eveniment care e pe cale să devină, dacă nu cumva a și devenit o tradiție, lansarea monografiei uneia dintre așezările țării Beiușului în preajma sărbătorilor de iarnă. Amintea domnul Butișcă de faptul că sunt originar din Sudrigiu, anul trecut în vremea asta se lansa monografia satului Sudrigiu, și îmi pare rău că nu am putut participa la eveniment, însă, mă bucur că sunt, astăzi, aici. Chiar merită valea asta a Sighiștelului pusă în valoare, cred că s-ar putea face din punct de vedere foarte foarte multe lucruri pentru așezarea asta."

PAȘCU BALACI, publicist "Fiecare dintre dumneavoastră are o carte de identitate. Acum s-a născut pentru întregul dumneavoastră sat această carte de identitate, așa că, puteți spune că dumneavoastră v-ați născut în această zi ca și comunitate în bibliografie românească a acestei monografii, în care maestrul Butișcă este de neîntrecut."

A fost oficiată și o ceremonie religioasă de către parohul ortodox al locului, părintele Petru Mureșan. De asemenea, cum lucrarea monografică a fost lansată în a doua zi de Crăciun, a avut loc și un spectacol de colinde susținut de elevii școlii primare din sat. Povestea Sighiștelului nu se încheie, însă, aici. Autorii au predat ștafeta continuării mongrafiei pe următorii cincizeci de ani unei eleve în vârstă de 13 ani. Ioana Chinde a primit o amplă agendă cu file nescrise între coperțile lucrării monografice. În anii ce vor urma, fata va completa pe fiecare pagină istoria încă nescrisă a Sighiștelului.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook