Moșii de toamnă, zi de pomană și rugăciune pentru sufletele morțilorCredincioșii ortodocși cinstesc, astăzi, moșii de toamnă, zi în care Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Este ziua în care ortodocșii se roagă pentru cei adormiți întru Domnul, cu credința că, prin rugăciune, sufletul celui decedat va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decat aceea din momentul în care s-a despărțit de trup. Se crede că sufletele morților revin printre oameni, pentru a fi împreună cu cei dragi. În tradiția românească, sărbătoarea este marcată, însă, și de credințe și superstiții cu rădăcini păgâne.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Potrivit tradiției populare, în această zi nu ai voie să munceşti. Tot de Moşii de toamnă, gospodinele nu dau cu mătura, ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală rufe, pentru a nu arunca apa murdară pe sufletele celor morți şi nu aruncă gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea celor de pe lumea de dincolo. De asemenea, în această zi se spune că nu este bine să ceri bani cu împrumut.”

Până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi. În cimitire se aduc ofrande la morminte, se spun rugăciuni pentru sufletele celor trecuți în veșnicie şi se rememoreză momentele frumoase din viaţă petrecute alături de aceştia. Românii cinstesc, pe parcursul anului, 20 de zile de Moși, printre care "Moșii de primăvară" sau Măcinicii, "Moșii de vară", în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, "Moșii de toamnă" din prima sâmbătă a luni noiembrie și "Moșii de iarnă", în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook