Mozaicul „Trei Arbori”, reamplasat pe clădirea fostului cinematograf Patria



Cel mai valoros mozaic din Oradea a fost reamplasat! Lucrarea "Trei Arbori" a fost reamplasată pe clădirea fostului cinematograf Patria din Piaţa Magnoliei. Lucrarea inițială a fost realizată de pictorul și graficianul György Jovián, în termen de trei ani. În primăvara anului trecut, o firmă de construcții a început refacerea lucrării, întrucât zidul pe care era aplicat materialul era complet deteriorat. Reprezentanții firmei de construcții susțin că rezultatul lucrărilor este unul bun, deși dimensiunile initiale de 350 de metri pătrați nu au putut fi respectate.

prin telefon: HORIA BAN, antreprenorul general al lucrării

"Lucrarea arată mult, mult mai bine chiar și decât a fost la început, făcută manual. O firmă de soft ne-a făcut o machetă și am respectat la scară 1 la 1, macheta respectivă, deci arată exact ca și cum a fost la început construită clădirea."

Specialiștii sunt de părere, însă, că lucrarea a pierdut din valoarea artistică initială, pentru care a fost introdusă pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu din Oradea.

prin telefon: AUREL CHIRIAC, istoric de artă

"Originalul era cel care dădea farmec acelui spațiu, ca urmare cred că dincolo de bunăvoința celor care au realizat lucrările acolo de a reface mozaicul, cred că pierderea este mare, pentru că a dispărut o creație artistică originală."

György Jovián, artistul plastic care a realizat lucrarea inițială, susține că a fost contactat de către firma constructoare care s-a ocupat de restaurarea monumentului și i-au fost cerute sfaturi în privința materialelor folosite.

prin telefon: GYÖRGY JOVIÁN, artist plastic
"Arhitectul m-a căutat și am convenit că va folosi schița de proiect inițial, cu care am câștigat pe vremea aceea concursul respectiv.
"Mi-a adus materialele pe care le-am văzut. Sunt niște materiale mult mai sofisticate decât cele originale."

Artistul, care în prezent locuiește la Budapesta, susține că din cauza pandemiei de coronavirus, nu a apucat încă să meargă să vadă rezultatul, însă imediat ce situația îi va permite, va merge la Oradea pentru a aprecia lucrarea cu ochiul liber.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook