Muncitorii indieni iau locul românilor, pe piața muncii



Muncitorii indieni le iau locul celor români, pe piața muncii! Criza forței de muncă obligă firmele private, aflate în căutare de muncitori calificați, să caute soluții în afara granițelor. Un fenomen care își are originea în politicile guvernanților de la București, care nu au ținut cont de realitatea economică și socială românească, nici înainte de aderarea la Uniunea Europeană și nici după.

MITICĂ PURCARU, administrator firmă de recrutare ”Știți foarte bine și dumneavoastră, că în România, școlile profesionale și cele care calificau personal nu mai există. Migrația forței de muncă, în Uniunea Europeană nu mai este migrație, este mobilitatea forței de muncă. Nu numai în zona de vest a țării, în toată țara, la mari companii există necesar de forță de muncă. Din statistica Agenției Naționale de Ocupare a forțelor de Muncă, sunt solicitări, dar nu sunt persoane care să corespundă cerințelor stabilite de către angajator și, atunci, multe dintre companii au ajuns la concluzia că singura soliție este de a aduce astfel de muncitori specializați pe anumite domenii, din altă parte.

De exemplu, firmele mari din județul Arad au apelat, în ultimul timp, la muncitori din India, pentru a-şi completa schemele de personal, în condiţiile în care, pe plan locasl, nu mai găsesc forţă de muncă calificată. În aceste condiții, o firmă locală de recrutare s-a specializat exclusiv pe aducerea indienilor, mai ales pentru firme de construcţii, dar și pentru producătorul de vagoane marfă din Arad. Majoritatea indienilor aduşi în ţară sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. Aceştia câştigă cel puţin dublu, față de cât ar putea lua în ţara lor.

MITICĂ PURCARU, administrator firmă de recrutare ”Ca și experiență profesională, pe profesiile de sudor, lăcătuș, operator prelucrare a lemnului, indienii sunt foarte bine cotați ca și profesioniști, sunt cunoscători de limbă engleză si sunt mai ușor de asimilat în societate și în companie.”

COSMINA STOIAN reporter ”Angajatorii sunt reticenți să aducă muncitori din afara țării, deoarece, potrivit legislaţiei actuale, ei trebuie plătiţi cu salarii mai mari față de cele ale românilor. Totuși, sunt nevoiți să apeleze la această soluție, altfel, riscă să nu-și onoreze comenzile.”

Conform legislaţiei actuale, muncitorii stăini trebuie plătiţi în România cu cel puţin valoarea salariului mediu brut pe economie, adică 4.162 de lei, însă salariile efectiv plătite pot fi mult mai mari, în funcţie de poziţia pe care este angajat. Doar în Arad, astăzi, erau aproape 2.500 de locuri de muncă vacante. În fiecare an, România stabileşte un contingent de muncitori străini care pot fi angajaţ. În august Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a numărului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa muncii, dintre care 4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi. Din datele Inspecţiei Muncii, rezultă că în România sunt activi peste 17.000 de salariaţi cetăţeni străini, din exteriorul spațiului economic european. La mijlocul lunii octombrie, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunța peste 34.700 locuri de muncă vacante la nivel național.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook