Muzeul ”Antipa”, beneficiar în premieră al unei noi tehnologii anti-cutremurMuzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București, primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anti-cutremur. Sistemul de izolare seismică din Japonia este instalat, în premieră în România și în Europa, pentru unul dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriașul de peste 4 m înălțime și aproape tot atât lungime care poate fi observat încă de la intrarea în holul central al muzeului.

COSMINA STOIAN, reporter ”Dispozitivul este pregătit să protejeze scheletul Deinotherium gigantissimum de mișcarea scoarței terestre produsă de un cutremur. Pentru a demonstra performanța sistemului, toți vizitatorii muzeului vor putea testa și experimenta această tehnologie.”

ERNEST OBERLANDER TÂRNOVEANU, președinte, C.N.M.C ”Cel mai mare risc pentru patrimoniul cultural al României, după propriile noastre greșeli omenești, îl reprezintă factorul seismic. Sunt extem de bucuros că, într-un proiect cu caracter de pionierat, Japonia vine în ajutorul protecției patrimoniului României.”

Tehnologia se bazează pe un principiu nou și inovator, care implică două plăci extrem de subțiri, de doar 3 mm fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4 grade, sistemul se activează și izolează în mod complet obiectul, de mișcarea solului. Este cea mai subțire tehnologie anti-seism disponibilă în lume, care protejează colecții de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor în Japonia și America. Mai mult, a trecut proba a două cutremure majore în Japonia. La etajul unu al muzeului, vizitatorii pot vedea dispozitivul pentru demonstrații. Este o replică în miniatură a tehnologiei japoneze de prevenire a daunelor produse de cutremure, în scopul de a demonstra performanța sistemului, iar vizitatorii muzeului pot testa și experimenta tehnologia. Montarea sistemului a fost o adevărată provocare pentru partea română și pentru cea japoneză.

LUIS OVIDIU POPA, director, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Am constatat că avem dificultăți în a manipula specimenul pe care voiam să îl protejăm și a fost nevoie de multă muncă și de expertiză muzeală, muzeotehnică, multă creativitate din partea celor de la tehnic. Am constuit un sistem care plasa tot ansamblul pe roți, astfel încât să putem mișca înainte, înapoi, pentru a aranja plăcile, sistemul de protecție, după care am adus din nou specimenul pe poziție. Astfel, în prezent se află pe acest sistem.”

TAKANORI SATO, președinte firmă producătoare ”Suntem încântați că am putut contribui, venind cu această tehnologie din Japonia, să contribuim la pregătirea Bucureștiului și a României, pentru un eventual cutremur, să protejăm monumentele și viețile oamenilor.”

În urma cutremurului din 1977, Muzeul ”Gerigore Antipa” a suferit pagube mari. Piesa principală, scheletul de Deinotherium gigantissimum a avut nevoie de nouă luni de muncă laborioasă, pentru a fi restaurată. Comoara Muzeului ”Antipa”, o piesă de valoare științifică mondială și un exponat de excepție din patrimoniul cultural al României nu ar mai putea supraviețui unui alt cutremur de asemenea magnitudine.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook