Muzeul de Istorie Naturală din Iași a intrat în renovare. Elefantul Gaba rămâne în șantier



Muzeul de Istorie Naturală đin Iaşi a intrat într-un amplu proces de reabilitare, după șase ani de când a fost închis. Exponatele au fost mutate, cu excepția elefantului indian Gaba, cel mai impresionant obiect din patrimoniul muzeului. Acesta nu a putut fi scos din clădire din cauză că s-ar fi dezmembrat, așa că a rămas în interior, protejat de o cutie imensă de lemn. Gaba, care a murit de frig la marginea oraşului, abandonat de angajaţii unui circ, a fost achiziționat în 1835 de domnitorul Mihail Sturdza, contra sumei de 135 de galbeni. Domnitorul l-a donat muzeului, iar după cinci ani, scheletul şi o replică a elefantului au fost expuse în cea mai mare sală a instituţiei din Iași. Muzeul de Istorie Naturală a fost înființat în 1840, la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturdza și Costache Negri. Muzeul, deschis în casa vornicului Costachi Sturdza, de pe ulița Hagioaiei, este primul de acest gen înființat în Principatele Române. În 2013 a fost închis, deoarece, din cauza stării avansate de degradare, putea fi un pericol pentru cei care îi treceau pragul. Titlul de proprietate al clădirii a fost disputat ani de zile în instanţă. În final, imobilul a ajuns în patrimoniul municipiului Iaşi și s-au căutat variante pentru finanţarea reabilitării. Fondurile europene s-au dovedit salvatoare pentru muzeul care adăpostește peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. În lucrările care au început în urmă cu câteva zile, se vor investi peste 13,4 milioane de lei. Este vorba de lucrări de consolidare, reabilitare şi de reintroducere a clădirii în circuitul muzeal al Iaşului.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook