Namaste India, o nouă ediție



Aromele, culorile şi farmecul Indiei pot fi trăite, în acest weekend, la Bucureşti. Casa Universitarilor găzduieşte cea de-a XIII-a ediție a festivalului ”Namaste India”, loc în care numeroși expozanți, atât români cât și indieni și-au dat întâlnire pentru a crea un tablou complet al acestei țări de poveste, cu tot ceea ce înseamnă vasta sa cultură, diversitatea de tradiții, religii și limbi vorbite.

FLORINA ILICEA, reporter
”Printre tradițiile indiene pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere se numără pictura cu henna: o artă a decorării pielii, care se folosește, în special la diferite momente de sărbătoare, precum nunțile. De asemenea, oamenii sunt invitați să participe la cursuri de yoga, la dansuri de Bollywood și să admire parada sari-urilor, cel mai vechi veșmânt al femeii indiene.”

VICTORIA GAL, profesor de yoga

”Sunt profesor de hatha yoga, de 11 ani, yoga tradițională, așa cum am învățat de la maeștrii mei, în India. Yoga este despre starea de bine, yoga este despre a cum să ne trăim viața în mod bucuros, în echilibru.”

DHAVEN, artist indian

”Ei practică Rangoli. Pornind de la o formă simplă, ele se contruiesc după de la sine și se obține, ulterior, ceva foarte frumos. Scopul Rangoli este mai mult decât decorarea și anume aduce noroc, prosperitate, armonie și fericire într-o zi de lucru. În cadrul Diwali (festival al luminilor) noi primim noi energii, noi vibraţii şi pentru asta facem Rangoli.”

Ediția de anul acesta se concentrează și asupra legăturii strânse dintre cultura indiană şi cea română, evidenţiată prin influenţa pe care a avut-o Amita Bhose, scriitoare şi traducătoare din bengali şi română.

CARMEN MUȘAT COMAN, director editură de carte

”Aici e o editură atipică, pentru că este o editură înființată pentru un om, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia, Amita Bhose, care a fost profesoară la Universitatea București și a făcut puntea culturală între India și România. A tradus Tagore direct din bengali în română.”

De asemenea, cei prezenți la festival se pot delecta cu specialități culinare inedite.

VALENTIN DINCĂ, bucătar

”Avem karahi gosht, sunt niște bucățele de miel fragede cu ardei gras roșu, verde și condimente indiene. Este foarte bine servit cu orez cu șofran și cu fructe uscate. Avem cel mai cunoscut preparat, să zicem așa, de pui, chicken tikka masala, cu sos cremos, sos de ceapă, sos de roșii, unt și sos de caju. Putem să trecem și la preparatele vegetariene să trecem la un dal tarka sau un dal makhani.”

Surprize au fost pregătite și pentru cei mici, precum ateliere de pictură.

”Ceramica, în general, este foarte versatilă. Îți permite să lucrezi în diferite tehnici și, astăzi, le oferim copiilor atât obiecte de dimensiuni mici, care pot fi pictate cu markere speciale pentru pictură pe ceramic, cât și obiecte mari.”

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural ”Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România. Biletul de acces costă zece lei pentru adulți și cinci lei pentru pensionari, elevi şi studenţi. Copiii au intrarea gratuită.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook