Noi cărţi de identitate



Schimbări importante, în ceea ce privește actele de identitate ale românilor! Din vara anului viitor, oamenii vor putea cere cărți de identitate electronice. Așa arată un regulament al Uniunii Europene. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că prin noile cărți de identitate electronice vor fi eliminate cozile la instituțiile publice şi se va simplifica modul în care românii vor călători în spaţiul Uniunii Europene. Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate, adică va avea o cheie criptografică. Cu ajutorul acestei chei, ne vom putea loga în sistemul de sănătate. Practic, cartea de identitate va fi cu cip și cu amprentă, alături de imaginea facială a titularului.

MARCEL VELA, ministrul de Interne
„România este obligată să emită documente electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor. Există un regulament european, publicat în luna iulie 2019, la care trebuie să aliniem și legislația noastra națională. Asta înseamnă, că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative și tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul UE. "

Prețul va fi cuprins între 15 și 40 de euro.

CĂTĂLIN GIULESCU, director, D.E.P.A.B.D
"La finalul implementării vom avea și costurile totale. În acest moment în UE un astfel de tip de document este eliberat de statele membre. Sunt 17 state membre care emit un astfel de document de identitate, acest document fiind emis cu costuri care variază între 15 și 40 euro. România nu poate să depășească o astfel de limită, ne îndreptăm către limita minimă."

După ce va fi pregătită platforma pentru ca noile cărți de identitate să poată fi eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani și nu de la 14 ani. Totodată, părintele minorului poate opta pentru eliberarea actului de identitate al acestuia și mai devreme de 12 ani, dacă dorește. În cazul în care cetățenii nu vor dori să aibă un buletin electronic, vor putea opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple. Aceasta nu va conține elemente sau date electronice ale posesorului, dar va prezenta, un grad ridicat de securitate. Actualele cărți de identitate vor fi valabile până la expirare și vor putea fi folosite încă 10 ani după introducerea noului document de identitate. Practic, rămân valabile până în 2031. Astfel de acte de identitate există deja în mai multe țări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Belgia. Cu ajutorul noului card, românii vor putea să interacționeze online cu autoritățile administrației publice, indiferent dacă se află pe teritoriul României sau chiar în străinătate.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook