Nouă decizie controversată a Guvernului



Decizia Guvernului de plafonare a prețului lemnului de foc, criticată puternic la doar câteva zile de la intrarea în vigoare! Măsura menită să protejeze populația în contextul crizei are ca efect blocarea pieței, spun reprezentanții industriei lemnului. Aceștia avertizează și cu privire la o penurie de lemn de foc, peleți și brichete de lemn, în perioada următoare.

prin telefon CĂTĂLIN CONSTANTIN TOBESCU, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn

"Blocajul se propagă pe lanț de la retaileri către furnizori. Deci vă închipuiți că toți retailerii au anulat toate notele de comandă către furnizori, însemnând că toți furnizorii de peleți au în momentul acesta toate comenzile de la retaileri anulate. Evident, blocajul acesta se propagă de la retailer la producător, de la producătorii de peleți, bricheți și lemn palitizat se duce către firmele de exploatare și blocajul se duce pe lanț. Deci dacă ordonanța asta nu este modificată repede și blocajul persistă se ajunge la o situație cu adevărat dificilă în piață."

În majoritatea magazinelor care vând lemne de foc, peleți și brichete, rafturile pe care se regăseau aceste produse sunt goale.

"De ce nu sunt lemne? Eu sunt prea mic ca să știu aici. Doar vând și atât. Lemnele le iau șmecherii."

Specialiștii spun că ar trebui să se țină cont de costurile de distribuție.

prin telefon CĂTĂLIN CONSTANTIN TOBESCU, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn

"S-a creat o situație ciudată în piață, în urma acestei ordonanțe de plafonare a prețurilor. Prețurile plafonate sunt sub prețurile de producție, înțelegând prin aceste prețuri, de producție, atât costul lemnului cât și costurile pentru a duce acest lemn în piață, a-l aduce prin exploatare, apoi transport până la un depozit unde trebuie despicat, sortat și ca să ajungă la un Retail în zonele de sud ale țării unde e deficit de lemn de foc până la Constanța sau până la Giurgiu sau până la Dăbuleni sunt distanțe de transport de 200-300 de km. Lemnul acolo trece printr-un,  depozit și sunt costuri reale, ordonanța pur și simplu anulează mecanismul de a distribui aceste costuri de a forma un preț corect, deci pur si simplu nu există un preț unic care să acopere această plajă de servicii și acest cost real nu poate să fie un cost unic la drum forestier al lemnului de foc și să fie același preț și la Constanța după ce lemnul a fost transportat 300 de km."

Situația, spun cumpărătorii, durează de circa o săptămână și a apărut după ce Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei pe metrul cub, a stabilit un preț maxim de 1.500 de lei pe tonă la brichete, și de cel mult 2.000 de lei pe tona de peleți. În România, peste trei milioane și jumătate de gospodării se încălzesc cu lemn. Într-un an românii ard în sobe peste 14 milioane de tone de lemne de foc și peste 200.000 de tone de peleți.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook